Sommarens extrema torka drabbar de svenska livsmedelsproducenterna hårt, det gäller även äggproducenter. Spannmålspriserna har stigit kraftigt under sommaren, från redan höga nivåer, vilket innebär högre foderkostnader för de svenska äggproducenterna. För att kompensera producenterna för de ökade kostnaderna skulle äggpriset till konsument behöva höjas med cirka 10-15 öre per ägg.
– Vi har en extrem situation som de svenska livsmedelsproducenterna inte upplevt tidigare. De som har det mest akut just nu är förstås köttproducenterna då det råder stor brist på grovfoder. Men den här sommaren drabbar alla producenter, även om äggproducenterna inte behöver nödslakta sina djur så kommer kostnaderna för foder att öka kraftigt, säger Marie Lönneskog Hogstadius vid Svenska ägg.
I dag betalar man cirka 2.50 per ägg i handeln beroende på vilken produktionsform man väljer, det vill säga om det är ägg från frigående höns inomhus, utomhus, ekologiska eller kravmärkta. För att kompensera äggproducenterna för dyrare foder behöver priset höjas med omkring 10-15 öre per ägg.