Chefen får 8 000 kronor mer i månaden

Kommunchefen Andreas Lind gav sina underchefer 1 000 kronor i löneförhöjning 2023. Själv fick Lind 8 000 kronor mer i månaden vilket motsvarar en höjning på 8,33 procent. "Han har varit för lågt satt", säger kommunalrådet Patric Lundström.

Kommunchefen Andreas Lind får ett lönelyft på 8 000 kronor efter 2023 års löneförhandlingar. Det motsvarar en höjning på 8,33 procent och ger honom 104 000 kronor i månadslön. Förra året fick Lind 6,67 procent i lönepåslag vilket motsvarade 6 000 kronor. Kommunchefen vill inte kommentera sin nya lön. "Men jag är väldigt, väldigt nöjd med mitt jobb", säger han. (Arkivbild)

Kommunchefen Andreas Lind får ett lönelyft på 8 000 kronor efter 2023 års löneförhandlingar. Det motsvarar en höjning på 8,33 procent och ger honom 104 000 kronor i månadslön. Förra året fick Lind 6,67 procent i lönepåslag vilket motsvarade 6 000 kronor. Kommunchefen vill inte kommentera sin nya lön. "Men jag är väldigt, väldigt nöjd med mitt jobb", säger han. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Piteå2023-09-24 18:45

Årets lönerevision inom Piteå kommun är klar. Fackförbundet Kommunal lyckades bra i sina förhandlingar och löneökningen på 4,1 procent följer industrifackens märke.

"I årets löneöversyn fick Kommunal 1 125 kronor per medarbetare motsvarande 4,1 procent nationellt. Att fördela individuellt. Chefer, tjänstemän och lärare fick 1 000 kronor per medarbetare att fördela individuellt", skriver kommunens personalchef Cathrine Granberg i ett mejl till PT.

undefined
Gatuchefen Micael Kemi får mer i påökt än Kommunals avtal. Hans nya månadslön ligger på 59 400 kronor efter höjningen på 4,21 procent (Arkivbild)

De kommunala chefernas löneförhöjning är låg om man jämför med Kommunals avtal. Bara Jennie Lehtipalo, stabschef på samhällsbyggnad och gatuchefen Micael Kemi får mer än 4,1 procent i lönepåslag. Lehtipalo – 4,33 procent och Kemi – 4,21 procent vilket ger dem 3 100 kronor respektive 2 400 kronor mer i månaden. 

undefined
Jennie Lehtipalo, stabschef på samhällsbyggnad, är en av få chefer som får ett högre lönepåslag än Kommunals avtal. Hennes lön höjs med 4,33 procent vilket motsvarar 3 100 kronor. (Arkivbild)

Kommunchefen Andreas Lind ligger i en helt egen liga. Samtidigt som han ger förvaltningschefer och chefer inom kommunledningsförvaltningen 1 000 kronor mer i månaden rakt av, så får han själv påökt med 8 000 kronor vilket motsvarar 8,33 procent. Linds månadslön ligger därmed på 104 000 kronor.

– Jag har inte räknat ut procenten, men det kan säkert stämma. Min lön lämnar jag över till Patric (Lundström reds anm) att kommentera, det är han som är lönesättande för mig, säger Andreas Lind.

Är du nöjd med din lön?

– Jag vill inte kommentera det. Jag är väldigt, väldigt nöjd med mitt jobb, säger Lind.

Vad tror du personalen säger om ditt lönepåslag?

– Det är Patric som du får ta den diskussionen med på precis samma sätt som jag får ta diskussionen för dem jag är lönesättande för, säger kommunchefen.

Hur resonerade du när du gav alla chefer 1 000 kronor?

– Jag kände att jag inte hade löneutrymme att göra några större korrigeringar. Att ge någon 900 för att någon annan skulle få 1 100 kände jag att det inte var rätt läge för, det får vi ta i framtida lönesättningar, säger Andreas Lind.

undefined
Kommunalrådet Patric Lundström (S) är i och med sin post som kommunstyrelsens ordförande lönesättande för kommunchefen. "Han har varit för lågt satt", säger Lundström. (Arkivbild)

Löneavtalet i april gav kommunchefen 1 000 kronor mer i månaden. Kommunalrådet Patric Lundström (S) justerade detta och lade på 7 000 kronor till.

– Han har varit för lågt satt. Helena (Stenberg reds anm) justerade honom i fjol i ett första steg och jag har tagit vid. När jag jämför honom med jämförbara kommuner, vi har ju inget liknande jobb i Piteå, ligger han efter. Därför ville jag justera upp honom, han fick det normala 1 000 kronorna och från 1 september justerade vi med 7 000 kronor till, säger Lundström.

Vilka har du jämfört med?

– Jag har tittat framförallt på Boden, Luleå och Gällivare, de något större kommunerna. När jag tittade låg han efter Boden och efter Luleå och därför har jag höjt honom utifrån det. Vi måste vara konkurrenskraftiga mot andra kommuner och jag har inte känslan av att vi sticker ut, säger kommunalrådet.

Hur fungerar lönesättningar bland er politiker?

– Andra kommuner jämför kanske mot riksdagslön eller inkomstbasbelopp och så har de nån faktor på det. I Piteå tillsatte man för länge sedan en grupp människor från samhället som resonerade fram vad ett kommunalråd skulle tjäna. Sedan är det en uppräkning på det – om lönerna bland kommunens anställda går upp 2,5 procent så höjer man även politikerarvodena med 2,5 procent, säger Patric Lundström.

Kommunals avtal

Lönerna ökar från och med den 1 april med i genomsnitt 1 125 kronor motsvarande 4,1 procent. Lönerna förhandlas lokalt och fördelas individuellt, ingen är alltså garanterad en viss löneökning.

Lägstalönerna höjs med 1 350 kronor från och med den 1 januari 2024. De nya lägstalönerna blir därmed 23 850 kronor för dem med yrkesförberedande gymnasieutbildning och för övriga blir den 21 570 kronor.

Ersättningen för OB och övertid med mera höjs retroaktivt från och med den 1 april i år med 4,1 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!