I år har de flesta matförsäljare på Piteå dansar och ler samlats i ett Food Court intill tivoliområdet. Precis som namnet utlovar finns här mycket riktigt mat från världens alla hörn, men av naturliga skäl också mycket norrländskt.
Praktiskt koncept
Konceptet blir praktiskt om man är ett stort gäng som vill äta olika sorters maträtter. Då kan var och en beställa det han/hon vill ha, sedan kan man sitta tillsammans och äta på den gemensamma serveringsytan (inspirerat av Kungshallen i Stockholm).
Några matförsäljare har dock hamnat lite utanför själva "hörnet" och även i Kittelfjäll- och PDOL-tälten serveras det festivalmat.
Här kommer en guide över olika festivalrätter, det tål dock att upprepas att tycke och smak givetvis är något djupt individuellt. Kanske håller du med våra recensenter, kanske inte?
Helt klart är att det behövs något att dricka till maten (den tropiska värmen ser ut att hålla i sig hela festivalhelgen). Servetter fyller också sin funktion. Just festivalmat har en förmåga att både rinna, kladda och kleta. Något som undertecknad minst sagt fick uppleva.
---------------------------------------------------------------------------------------
TESTADE MATRÄTTER:
"Från Texas med kärlek"
Texas Barbeque
Rätt: BBQ Burger
Pris: 70 kr (utan dricka)
Betyg: 4
"Den är gjord med kärlek" säger tjejen som serverar BBQ Burgaren direkt från grillen. Och visst ser den onekligen både sådär amerikanskt mumsig och välgjord ut. Här finns en pepprigt god köttsmak blandat med fräsch sallad, ost, lök, bacon och dressing. Alltihopa inpacketerat mellan två välgräddade bröd. Så här ska en hamburgare smaka!
Laila Bäckström
"Lingonsåsen är upplevelsen"
Arjeplogsprodukter
Rätt: Souvas
Pris: 70 kr (utan dryck)
Betyg: 2
Souvas, en klassisk festivalrätt helt i min smak. Något som jag i min ungdoms dagar brukade kunna avsluta en trevlig festivalkväll med (oftast sådär vid tresnåret på natten). Nu har åren gått och souvasen smakar inte riktigt som jag minns den. Det är dressingen med smak av lingon som är den nya upplevelsen! Men när den tar slut vill allt falla isär och det blir aningen trist.
Laila Bäckström
Gott och mättande
Kafelino
Rätt: Gyros med kycklng och fläskfilé i pitabröd
Pris: 85 kr
Betyg: 3
Kafelino serverar gyros med olika alternativ. Ett bra är den där kyckling och fläskfilé gift ihop sig i ett pitabröd med också sallad och tzatsiki. Känns för lite kryddig, det är inte riktigt bett i rätten men den får ända godkänt eftersom det var rätt gott och mättande.
Tommy Norin
Blek smakupplevelse
Just Food
Rätt: Steakhouse Sandwich med sallad, lök, tomat och beasås
Pris: 85 kr plus dricka
Betyg: 2
Rätten med det som ska vara en slags stek serveras i ett lite rostat bröd med gott om sallad och lök och sås. Den totala upplevelsen av detta gastronomiska experiment blir dock att smakupplevelsen är rätt blek och jag fick inte känslan av att det var en stek jag tuggade i mig, snarare en slags grynig illa grillad hamburgare. En klar svag tvåa.
Tommy Norin
Till frossarens förtret
Tentstore
Rätt: Vildsvinskebab
Pris: 70 kr
Betyg: 4
En intressant nyhet i festivalmenyn där den första tuggan frammanar ett tidlöst bondelandskap med värderingar som kunde vara hämtade från Bondetåget 1914. Kan bli lite tröttsam i längden, som om ätaren besjunger härdiga jordsöner som lägrar lidelsevarma huldror i ångande hö. Svalkar som morgondaggen, växlar som nedan och ny.
Dennis Wikberg
Smakligt i snygg förpackning
Fish´n´chips
Rätt: Fish´n´chips
Pris: 80 kr
Betyg: 4
En panerad och friterad fiskbit läggs på en bunt pommes och toppas med en ljuvlig remouladsås. En rätt som gör en mätt och glad. Fisken är välfriterad, knaprig på utsidan och krämig på insidan utan att kännas flottig. Pommes friten hade gärna fått vara "ruffigare" men de funkar. Ett stort plus i kanten för den snygga "tidningsstruten".
Ylva Forslund
Ris och ros i samma låda
Far East
Rätt: Stekta nudlar special med kyckling och vårrullar
Pris: 80 kr
Betyg: 3
Gryniga och något smaklösa nudlar toppas av två väl tilltagna och krispiga vårrullar. Det bästa ligger på toppen av den här rätten. Vårrullarna har det rätta ytkrispet och fyllningen är god. Nudlarna däremot resulterar inte i några gastronomiska frivolter men de går ner om man är hungrig.
Ylva Forslund
Värdig veganvision
Li Backs Ren & Veg
Rätt: Veganpita
Pris: 80 kr
Betyg: 5
Ska avnjutas med ätaren iförd en månglitterskrud eller gångjärnsrock under kornblixtskyar. Gatufestivalen har i alla år saknat ett värdigt alternativ för veganer. I år är det däremot fram med aftonvisorna, sommarsol som ingen nedgång vet och fjärrglans i blicken: här har ni den!
Dennis Wikberg
Spjärna mot udden
Piteortens chark
Rätt: Wokad palt med smör & lingonsylt
Pris: 70 kr
Betyg: 3
Ja, det är inte bara logos som har precision, utan även mythos. Paltwoken sätter fingret på något väsentligt i människans känsloliv som den sociala ingenjören måste förstå även när han gör ädla ting som att dra upp folk ur ofärd, smuts och godtycke. Vi alla vet hur det smakar. Och gillar det.
Dennis Wikberg
Platons älgrulle
Arjeplogs produkter
Rätt: Älgrulle med orientdressing
Pris: 75 kr
Betyg: 3
Anrättningen var en sorts bekräftelse av Platons idélära kombinerad med Aristoteles samverkan mellan materia och form. I sinnevärlden produceras en älgrulle, vilken identifieras som bättre motsvarande föreställningen om älgrullarnas älgrulle. Vi kan avstå från tanken att medvetandet uppfattar saken så, men uppfattningen finns där.
Dennis Wikberg
En lagom rulle
Norrlands Snabbmat
Rätt: Oxfilérulle
Pris: 75 kr
Betyg: 3
Ett särdeles säkert kort där du får precis det du förväntar dig att få: pizzabrödsrulle med oxfilé, en massa sås, sallad, lök och tomat. Och det är kladdigt så som festivalmat ju ofta är, det är mättande och relativt smakrikt. Med andra ord får du varken mer eller mindre än vad du hoppats på, men en varm och hungrig festivaldag önskas ibland inte mycket mer.
Linnea Lundström
Kletigt men gott
Quickfood
Rätt: Langos
Pris: 75 kr, 90 kr med dricka
Betyg: 3
Langos är nog festivalmatens festivalmat. Det förvånar mig faktiskt. Det smakar bra men är fullkomligt omöjligt att äta med äran i behåll. Risken är att man får mer fyllning i knät än i munnen och den lilla plastgaffeln är för klen för att dela på själva brödet. Smaken då? Testade skagenversionen och den smakade mycket gott.
Sofia Högberg
Ostchock med bacon
Café
Rätt: Bacontoast
Pris: 60 kr
Betyg: 2
En grillad macka med rökt bacon och tre sorters ost, med sallad och bearnaise som tillbehör. Den härligt rökiga baconsmaken försvinner tyvärr i denna trefaldighet, och när mackan hunnit kallnat något blir resultatet en konstig och lite torr konstistens. För ostfantasten är denna rätt att föredra, för en annan beskrivs den bäst som ostchock.
Linnea Lundström
God souvas som inte når riktigt fram
Li Backs Ren & Veg
Rätt: Souvas i pitabröd
Pris: 80 kr
Betyg: 3
"Souvas från en charmig liten orange vagn, det här kan inte blir annat än bra", tänker jag och beställer. Och visst, det smakar väldigt gott, norrländskt och smakerna balanseras bra med hjälp av den fräscha salladen. Ändå känns det som att pricken över i saknas då såsen lämnar mer att önska.
Matstället har även veganska alternativ.
Emelie Nyberg
Lättslurpad wook
Thai Wook
Rätt: Thai wook med kyckling
Pris: 80 kr
Betyg: 3
Klassiskt festival mat i ta-med-burk som det går lätt att slurpa i sig. Det smakar som det ska utan några sensationer, ganska slätstruket med en touch av sötsurt och lite sälta. Mycket nudlar, blandat med lite kyckling och grönsaker. Gillar man wookade nudlar så ... Skulle önskat mer kött och grönsaker och lite starkare sås.
Annika Lahti
Maffig portion
Texas Barbeque
Rätt: BBQribs med french fries
Pris: 100 kr
Betyg: 4
Hur ska jag angripa detta? Revbenspjället ryms knappt på tallriken och kniv och gaffel känns svårhanterbara. Flottiga fingrar blir ett måste. Spjällen är saftiga men osaltade och lite smaklösa. Möra. Tillsammans med french fries och bbq-sås blir det mer tryck i smaken. Mycket mat för pengarna, räcker till två personer.
Annika Lahti
Extra allt – på gott och ont
PA Langos
Rätt: Festival med skinka
Pris: 80 kr inklusive dricka
Betyg: 2
Festivalernas klassiker, langos. I denna tappning är den rund, med skinka, gräddfil, rödlök och ost. Den är extra allt – generöst med topping (heja!) men tyvärr också en väldigt tjock botten. Brödet i sig är gott och krispigt men den väl tilltagna brödbiten tenderar att växa i munnen.
Emelie Nyberg
Mycket renkött
N.OmmasRenupplevelse
Rätt: Renklämma
Pris: 80 kr
Betyg: 3
Den lättätna rullen är enkelt val. Ångande varmt renkött i tunnbröd spetsat med sallad, lök, tomatkross och dressing. Det lockar, men blir torrt kanske på grund av att det inte snålas med köttet. Lite mer dressing hade inte skadat smakupplevelsen, men å andra sidan blev jag inte kladdig. Skönt att slippa en fet mättnadskänsla.
Annika Lahti
Inga överraskningar här inte
Sunes
Rätt: Festivalmål
Pris: 75 kr, inklusive dryck
Betyg: 2
Så "festivalig" känns det inte, Sunes festivalmål. Det smakar som alla andra dagar om året. Missförstå mig inte, det smakar gott men det gör det även på jullovet. För den som vill utmana smaklökarna under PDOL är detta inte rätt val. Men vill du bli mätt på ett välbekant och välsmakande sätt gå då till Sunes även under PDOL.
Sofia Högberg
Makarna Gharzoul serverar grillat
I PDOL-tältet är det makarna Habib och Hayet Gharzoul (från restaurang Furuborg) som står för maten. De hade inte öppnat matserveringen under onsdagen, men öppnar i dag torsdag och erbjuder en specialkomponerad grilltallrik med grillad fläskytterfilé och choronsås, bakad lax med gräslökspesto och färskpotatis marinerad i dragon och dijonsenap.
Maten serveras över disk och kan förstås inte bedömas, men det låter å andra sidan gott...
Gunnel Ekman
Glad trio med pulled pork och chilensk sandwich
Kittelfjäll-tältet hade inte heller öppnat under onsdagen, varför någon mattest inte låter sig göras. Den här trion glada grabbar – från vänster Walid el Hadad, Patrik Nilsson och Jesper Sveed – höll som bäst på att förbereda öppnandet och kunde berätta litet om menyn. Den består utav Pulled pork och en chilensk steaked beef-sandwich (med ett outtalbart namn) och grabbarna lovar att det ska bli mumsigt värre. Kittelfjäll-tältet öppnar i dag, torsdag.
Gunnel Ekman