I två anmälningar till Arbetsmiljöverket framgår att många i personalen känner sig illa bemötta av omsorgstagaren och att det bland annat lett till sjukskrivningar. Problemen hos omsorgstagaren har pågått under en längre tid och enligt skyddsombudet upplever man en ökad stress på arbetet.
"Då detta är en stor del av den dagliga arbetsmiljön känner även personal att fokus tas från andra vårdtagare, vilket i sin tur medför en känsla av otillräcklighet", skriver huvudskyddsombudet i en begäran om föreläggande eller förbud enligt arbetsmiljölagen till Arbetsmiljöverket.
I anmälningarna beskriver personalen bland annat hur medarbetare rangordnas, att vissa utses som hackkycklingar och att sms skickas till chefen med betyg för varje medarbetare. Det beskrivs också hur omsorgstagaren är otrevlig mot personalen och portförbjuder vissa, något som leder till dåligt psykiskt mående hos personalen.
Under förra året upprättades en handlingsplan i ärendet men hemtjänstpersonalen upplever att de vidtagna åtgärderna inte gett önskat resultat.
Det beskrivs också hur omsorgstagaren vägrar att använda sin höj- och sänkbara säng, vilket medför dålig arbetsställning för personalen. Då det gäller veckoinköpen beskrivs dessa som väldigt omfattande och tunga, bestående av ett tiotal 1,5 liters läsk plus åtta kassar med övriga matvaror.
I ett svar från kommunen till hemtjänstgruppen framgår att vården alltid är frivillig och att omsorgstagaren erbjuds hjälpinsatser i olika former.
"Om en omsorgstagare har ett dåligt bemötande/upplevs otrevlig, har personalen alltid rätt att gå därifrån utan att utföra hjälpinsatserna. Ett dåligt bemötande kan likställas med att man tackar nej till insatsen."
I april 2025 gjorde Kommunals skyddsombud en ny anmälan till Arbetsmiljöverket där man föreslår att personen får byta arbetsgrupp eller att fler arbetsgrupper blir delaktiga i ärendet för att inte belastningen ska bli så hög på vissa personer i arbetsgrupperna. Om inget annat hjälper föreslår man att personen får byta vårdform.
Helena Magnusson, avdelningschef för ordinärt boende, kan inte uttala sig i det enskilda fallet, men säger att det inte är ovanligt att det blir krockar mellan en omsorgstagares vilja att ha det som den vill i det egna hemmet och hemtjänstpersonalens rätt till en god arbetsmiljö.
Skyddsombud och andra chefer vill inte uttala sig i ärendet.