Systemet har fungerat bra och i dag behärskar de flesta svenskar grunderna. Men den borgerliga alliansen gillar inte den här möjligheten för vanligt folk och tanken var först att helt slopa rätten till bruttolöneavdrag. Men protesterna, inte minst från branschen (det talades om att flera tusen skulle förlora sina jobb), fick regeringen att delvis backa. Istället för att slopa bruttolöneavdraget införs en förmånsskatt efter en schablonregel. Förmånsskatten gäller även för redan påbörjade avtal.
Ökad kostnad
Förmånsskatten blir 200 kronor per månad, såvida inte bruttolöneavdraget överstiger 10 000 kronor per år. För den genomsnittslige inkomsttagaren innebär det konkret en utgift på cirka 80 kronor i månaden. Sett över lånetiden på tre år innebär det 2 880 kronor.- För de flesta innebär det ändå en fördel att skaffa sig dator via arbetsgivaren på det här sättet. Vi har försökt räkna på det här och så vitt vi förstår är det bara den som köper ett datorpaket som kostar under 8 500 kronor som förlorar på affären, säger Jan Öhlund, vd för Datakometen i Piteå.
Hur påverkar det branschen?
- Vi har inte byggt verksamheten på enbart hemdatorer, så jag är inte orolig. Däremot är jag kritisk till beslutet. Jag anser att systemet med lånedatorer har höjt datorkunskapen i Sverige och i dag är vi generellt sett väldigt långt framme.
Arbetsgivaravgift
Finns det någon framtid för systemet med bruttolöneavdrag?
- Nej, helt klart innebär det en försämring och om ett par år är nog den här marknaden helt borta. Möjligen kan systemet överleva i offentlig sektor med tanke på att det är momsfritt för dem, säger Jan Öhlund.
En anledning till att systemet kanske försvinner är att även kostnaden för arbetsgivaren ökar. Efter årsskiftet måste arbetsgivaren betala arbetsgivaravgift på förmånsbeloppet. Kostnaden är beräknad till cirka 64 kronor per månad eller
2 304 kronor sett över tre år. För ett företag med många anställda blir det fort många tusenlappar.