Hat och hot på nätet

Niclas Christoffer vet mycket om hat och hot på nätet. Han var så förföljd under en tid att det slutade med polisanmälan.

Jämför inte. "Hemligheten är att älska sig själv för den man är och inte jämföra sig med andra" säger Niclas Christoffer.

Jämför inte. "Hemligheten är att älska sig själv för den man är och inte jämföra sig med andra" säger Niclas Christoffer.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2017-12-01 18:30

Niclas Christoffer kan titulera sig så väl skådespelare som författare, föreläsare och ståuppare. Men han har också varit öppen med sin homosexualitet. En öppenhet som inte alltid varit positiv. När han skrev sin första bok så blev han hotad och hatad just för sin homosexualitet.

– Hatarna bildade falska Facebooksidor. De hotade min sambo, skulle döda min mamma och så vidare. Det slutade med polisanmälan och så småningom dömdes de i rätten.

Har toleransen i samhället blivit bättre?

– Ja, Det tycker jag, men fortfarande finns mycket att göra. Idag är det kanske transpersoner som är värst utsatta. Vi har kommit en bit i Sverige, men vi är inte framme, säger Niclas Christoffer.

Han är själv uppväxt på en mindre ort och anser att det många gånger kan vara svårare att på småorter vara öppen med sin sexualitet. Han berättar om ett möte med en ung tjej när han besökte Piteå i fjol.

– Hon var 16-17 år och hade varit öppen med att hon var bisexuell och haft ett förhållande med en tjej. Vid ett tillfälle blev hon utsatt för stenkastning. Det är bara ett år sedan.

Under fredagseftermiddagen svarade Niclas Christoffer på frågor vid ett möte med rubriken "Hot och hat på nätet" på Kaleido i samband med Piteå älv pride. PT var med på förmiddagen när han föreläste för Strömbackas gymnasister, men den föreläsningen handlade om ätstörningar och kroppsfixering.

– Redan i unga år hade jag en matproblematik och till slut utvecklades det mycket negativt. Jag blev sjuk, men först vid 29 års ålder fick jag professionell hjälp. Det hjälpte, men det tog tid att bli frisk.

Niclas Christoffer använder sina ståupptalanger när han försöker förmedla sitt budskap som skulle kunna kokas ner till ”Acceptera dig själv för den du är”. Det låter enkelt, men särskilt för unga människor kan det vara nog så tufft.

Han påtalar vikten av att inte blanda ihop självkänsla (tro på sig själv) och självförtroende (tro på sin prestation).

– Människor med ätstörningar har ofta dålig självkänsla. Vi jämför oss med andra och tar till oss osunda kroppsideal. Om du tänker en negativ tanke om dig själv, så ska du genast tänka två positiva.

Christoffer visar bilder och en film från supermodellernas värld. Trådsmala modeller görs ännu smalare i fotoshop. Det är helt enkelt falska bilder av verkligheten. Bilder som en del av oss bländas av.

Och om du misstänker att någon har problem så bör du bry dig och våga fråga. Det kan vara den avgörande skillnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om