Det ena planprogrammet fokuserar på infrastrukturfrågor och på att utveckla bebyggelsen på Norra Pitholm, ett huvudfokus är så kallat hästnära boende. Det andra planprogrammet behandlar en planerad och i viss mån färdigställd travbana och dess förutsättningar.
Men planprogrammen har koppling till varandra och gemensamma intressen vad gäller infrastruktur i frågor som rör vägar och trafik samt vatten och avlopp och presenteras därför i samma dokument. Planprogrammet finns utställt och den 24 augusti hålls ett samrådsmöte i Pitholms byagård.
– Vi kan ge en möjlig helhetsbild, men det är viktigt att markägare och andra visar att det finns intresse att utveckla området, säger kommunalrådet Peter Roslund (S).
Mångårig vision
Visionen om travbanan och ett hästnära boende på Norra Pitholm väcktes av markägaren Kjell Danielsson redan 2002. Några år senare, hösten 2011, var det sagt att området skulle vara planlagt, men så blev det inte.
– Det har tagit lång tid. En orsak är att mer akuta planärenden har prioriterats och sedan har det här blivit liggande, säger Peter Roslund.
Men nu är det på gång?
– Nu är processen igång och jag tycker att det är en god tanke, men mycket beror som sagt på markägarna själva.
Ingen kommunal angelägenhet
Själva travbanan finns redan på plats som träningsbana, men den är inte uppkopplad till Kappas avloppstub och därmed inte uppvärmd med det 37-gradiga spillvattnet. Travbanedelen är inte en kommunal angelägenhet, utan ska finansieras av privata intressenter. Men eldsjälen Kjell Danielsson vill inte lämna några kommentarer till PT i nuläget.
– Vi har haft kontakter när vi tagit fram planprogrammet och han är väldigt positiv till att det börjar hända saker, säger Matilda Hallgren, planhandläggare på kommunen.
När det gäller det hästnära boendet så har kommunen ett större ansvar.
– Kommunen har mark i området som kan säljas och vi kan också peka ut möjliga etableringar på privat mark, säger Matilda Hallgren.
Står för infrastruktur
Peter Roslund säger att det är två olika planprogram som är oberoende av varandra.
– Vår del handlar väl i första hand om infrastruktur i form av vägar, vatten och avlopp, säger Roslund som inte tror att Norrbotniabanans sträckning i någon nämnvärd utsträckning påverkar planerna.
Samrådstiden sträcker sig fram till den 9 september. Därefter sammanställs synpunkter och tankar som så småningom ska landa i en detaljplan för området. En process som i sin tur kan ta upp till ett år.