Närmare 6 000 patienter som tillhörde Furunäsets hälsocentral har tvingats byta till andra när den avvecklades under hösten 2016.
– Det var ju en ganska plötslig nedläggning och det är svårt att hinna ställa om och ordna resurser för att ta emot den ökade patienttillströmningen, säger Mona Abrahamsson, enhetschef vid Piteå hälsocentral som fått ta emot närmare 3000 fler patienter, med samma bemanning och på samma ytor.
Högtryck
Den kraftiga ökningen av patienter under hösten har fått personalen vid hälsocentralen att jobba för högtryck.
– Vi räckte inte till lokalmässigt eller hade nog med personal på grund av pensionsavgångar, säger Mona Abrahamsson.
Lokalmässigt har det blivit bättre för den trångbodda centralen. Före jul tillkom 40 kvadratmeter vilket gjorde att personalen fick arbetsrum.
– För att klara av det ökade trycket har vi tvingats ta in vikarier och hyrläkare. Nu har vi fastanställt två distriktssköterskor och en tredje går på introduktion.
Telefonproblem
Dessutom har hälsocentralen haft problem med bokningen av tider. Telefonmottagningen har inte fungerat och när människor ringt har de fått till svar att inga tider funnits även om det har det. ”Det finns inga lediga tider då vi kan ringa upp dig. Tack för samtalet” och då kan det vara nästan direkt från morgonen.
– Jag kan förstå att människor klagar, säger hon.
Hon har felanmält telefonproblemet men det verkar vara svårt att åtgärda. Sen är det ganska många som gör fel val när de kommit fram.
– De trycker på fel siffra vilket gör att det blir problem.
Trångbodda
Trots den större ytan som hälsocentralen kunde ta i bruk i slutet av förra året är man trångbodd.
– Vi skulle absolut behöva större lokaler för att möta patienttillströmningen. Just nu pågår en risk- och konsekvensanalys över hur det skulle bli om vi tvingas flytta delar av vår verksamhet till lasarettet. Helst hade vi tagit över ungdomsmottagningens lokaler för att slippa dela oss, men kommunen anser inte att de har råd att betala hyra till den mottagningen.
Situationen är svår, men Abrahamsson tror att det blir lättare under våren då den nya personalen är på plats och inskolad.
– Som det är nu töjer sig alla och det är tungt för personalen.
Personligt mottagande
I Hortlax finns ingen växel utan där hamnar man hos mottagningssköterskan och det personliga mottagandet har gjort att många har listat sig där.
– Vi känner av trycket, men jag tycker att många tar det bra. Det medicinska får avgöra hur snabbt man får komma, säger Marcus Jonsson, mottagningssköterska i Hortlax.
Hällans hälsocentral är inte berörd av Furunäsets nedläggning.
– Vi är inte inkluderade i listningsfördelningen, säger Camilla Brännström, enhetschef vid Hällan.
Cederkliniken, som också ligger i centrala stan, har också märkt av det ökade trycket.
Utökad bemanning
Bemanningen har utökats med en sjukskötersketjänst som börjar sin anställning i mars just för att möta vårdbehovet. 1 100 patienter blev listade hos kliniken i slutet av förra året.
– Tillgängligheten i telefon har inte varit tillräckligt bra under hösten, säger Petter Tuorda, biträdande verksamhetschef vid Cederkliniken och tillägger att man tittar på hur man kan jobba smartare.
Beredskapen är förhöjd eftersom man inte vet vårdbehovet hos de som listades i december.
– Vi försöker överblicka läget och se vad som kan hända.