Härbärgets tid är över

I vintras blev det inget härbärge för hemlösa trots idogt arbete från många håll. Och nu ser det ut som att härbärgets tid i Piteå är över – åtminstone i dess gamla form.

Kommunens administrativa chef Leif Wikman, konstaterar att det varit svårt att hitta lämpliga lokaler till ett härbärge. (arkivbild)

Kommunens administrativa chef Leif Wikman, konstaterar att det varit svårt att hitta lämpliga lokaler till ett härbärge. (arkivbild)

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2019-06-13 14:53

Turerna kring ett härbärge i Piteå har varit många, upprörda och komplicerade. Länge fanns förhoppningen att man efter årsskiftet skulle få igång ett härbärge på Blomska gården, men så blev det inte. I början av mars lade man ner försöken att starta. Anledningen var att ingen ville ta på sig att driva det under de förutsättningar som gällde.

Det hade gått för lång tid för att det skulle vara någon idé. Folkets hus-föreningen var de sista i raden att få frågan om att driva härbärget. ”Det är inte möjligt under de premisserna”, sade verksamhetschefen Ola Edeblom.

Istället sattes fokus på att finna en långsiktig lösning på problemet. Kommunens administrative chef, Leif Wikman, lämnade en muntlig slutrapport kring det arbete som gjorts. Han passade på att lyfta fram den goda vilja som finns i samhället för att hitta en lösning. "Ifjol gick det smärtfritt att hitta en lösning, den här vintern fick vi problem." sade han.

Det största problemet har varit att hitta en lämplig lokal.

Socialchefen Fredrik Sjömark, säger att det traditionella härbärget man haft under några år inte fått det utfall man önskat och att man därför överger det konceptet och att man nu jobbar med alternativ.

– Vi har inlett en dialog med kyrkan om att utveckla deras verksamhet "öppen gemenskap" till något mera, säger han.

Kvarteret Häggen i centrala stan, där kommunen förfogar över lokaler bedöms vara lämpliga för ändamålet. Men något traditionellt härbärge blir det inte.

Fredrik Sjömark är dock noga med att poängtera att alla som befinner sig i Piteå och är i en utsatt situation och behov av tak över huvudet kommer att få hjälp.

– Vi kommer att jobba mer med individuella lösningar och jourstöd. Vi ska också jobba med att hitta former för att nå fler och här hoppas vi och tror på ett utvecklat samarbete med kyrkan.

Vad händer närmast?

– Vi ska besöka lokalerna i Häggen tillsammans med kyrkan för att se om det där går att utveckla den dagliga verksamhet som kyrkan har. Vi har goda förhoppningar om det och för bra och konstruktiva samtal, säger Fredrik Sjömark.

När ska det finnas ett färdigt koncept?

– Målsättningen är att vi efter sommaren kan skaka hand med kyrkan om hur verksamheten ska se ut. I november när det blir kallt vill vi vara igång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!