Längdskidåkningen har urgamla anor och håller fortfarande ställningarna som en av de mest populära motionsformerna vintertid. I Piteå kommun finns 16 elljusspår (tre slingor på Grisberget, en på Vallsberget samt tolv föreningsdrivna elljusspår), och samtliga är flitigt nyttjade.
Största antalet längdskidåkare hittar man på Grisberget.
- Vi har en mätare utplacerad som visar på i genomsnitt 500 passeringar per dygn, berättar Per Lenndin, park- och anläggningschef på Piteå kommun.
En flitig motionär kan förstås hinna med 3-4 passeringar under sin motionsrunda, men mätningen visar att Grisberget är en tummelplats för alla som gillar skidåkning på längden.
Sporthandlarna i Piteå bekräftar också bilden av Piteborna som ett skidåkande släkte.
- Försäljningen av längdskidor ligger konstant på en hög nivå, säger Peter Marklund på Team Sportia.
- Längdskidåkningen är vintersportens livskärna, säger Robert Lindgren på Intersport.
Villervalla
Fast för dem som inte är elitmotionärer brukar vallningen ha en avskräckande effekt. Folk som kämpat med kletigt klister och svårigheterna att välja rätt bland alla vallaburkar och trots idoga försök ändå har skidor som är både bakhala och har dåligt glid ger sig inte ut i skidspåren i onödan.Men det pågår hela tiden försök att förenkla vallningen, och en de mest uppskattade innovationerna de senaste två åren är vallatejpen, alltså en tejpremsa (eller snarare två) som man sätter fast under skidan.
- Tejpen ger tillräckligt bra fäste utan att för den skull bromsa, och håller för upp till 50 mils åkning, säger Erik Danielsson, som jobbar i skidverkstaden på Intersport.
Det behövs två remsor av tejpen på vardera skidan, och en tejprulle räcker till två par skidor. Tejpen ska täcka en yta ungefär från klacken och 50-60 centimeter framåt. Den exakta längden avgörs av skidans fästzon.
- För att det inte ska hugga när man är ute och åker ska tejpen vara något kortare än fästzonen på skidorna, fem centimeter kortare fram och någon centimeter kortare bak, säger Erik Danielsson.
Grundlig rengöring
Fästzonen på skidan måste dock rengöras ordentligt från gammal valla innan vallatejpen sätts på.Erik använder först vallaborttagningsmedel och sedan en rengöringssprej som tar bort den lilla mängd fett som kan finnas kvar. Sedan ruggar han undersidan med sandpapper och torkar bort slipdammet med fibertexduk.
- Sedan är det bara att mäta upp tejpen och sätta fast den.
Tejpen ska gnuggas fast ordentligt innan skyddspapperet tas bort. Sedan är skidan klar att tas i bruk.
- Vallatejpen kan användas i temperaturer från fem plusgrader till 20 minusgrader, och ger bra fäste i nio fall av tio. Det är bara när det är blöt nysnö eller isigt i spåren som den inte riktigt biter, säger Erik Danielsson.
Fler varianter
Det finns ytterligare en variant av vallatejp, men den har inte samma temperaturomfång utan följer vallaburkarnas indelning i rött, blått och grönt och måste dessutom värmas fast med strykjärn.Numera finns det även fästvalla i flytande form, som pasta och som sprej.