Här förbereds den söta julen

På Ekbergs bageri i Piteå märks det tydligt att julen närmar sig och personalen får jobba både mer och snabbare. Julstjärnor, marsipangrisar, anisbröd och småkakor bakas i mängder - äntligen är den söta julen här!

Julstjärnan får en klick med plommonsylt i mitten.

Julstjärnan får en klick med plommonsylt i mitten.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2012-12-20 06:00

När PT besöker Ekbergs bageri på morgonkvisten har personalen varit igång i timmar. Det doftar lussebullar men det är långt ifrån det enda som det bakas och pysslas med inne i bageriet. Enligt ägaren Michael Bieri är det ett hantverk i allt de gör.

Intensiv vecka
Marsipangrisarna är de enda som tillverkas i Piteå, pepparkaksreceptet är hemligt och det är viktigt att följa de gamla traditionella recepten. Även om de ibland provar nya.

- Saffransmuffins gjorde vi första gången förra året. De är jättegoda, säger Michael Bieri.

- Men det är svårt att få folk att köpa nya saker. De säger att de vill ha nytt men köper ofta det de är vana vid, säger konditorn Sara Nilsson.

Hemligt recept
Veckan innan jul är den mest intensiva i bageriet. Ingen extrapersonal tillsätts men det blir desto mer arbete för de som redan jobbar.

- Vi jobbar snabbare och lite längre, säger Michael Bieri som uppskattar att försäljningen ökar med ungefär en tredjedel vid jul.

Bakningen av småkakor ökar markant vid juletider och i Ekbergs bageri bakas det ungefär 20 olika sorter. Det är allt från havrekakor till chokladsnitt och nougatkakor.

- Annars gör vi mycket julmarsipan, saffransbullar och anisbröd ... julstjärnor och vörtlimpa. Och pepparkakor gör vi jättemycket av nu, säger Michael Bieri.

Har du någon personlig favorit?
- Julstjärnor, de tycker jag är ett av de godaste bakverken. Och anisbröd är roligt för då använder jag fritösen och det gör jag inte så ofta annars, säger Michael Bieri.

Har du tips till pepparkaksbaket?
- Man ska röra ihop fett och socker innan man tillsätter resten av ingredienserna. Om så ska man inte blanda degen för länge för då blir den seg. När man kavlar ut den ska den vara jättetunn, ungefär 1,5 millimeter, säger Michael Bieri.

Men ingredienserna i pepparkaksdegen avslöjar han inte. Det är ett hemligt recept sedan 1923.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om