Här är plusjobben inte något minus

ARBETSMARKNAD. Ett jobb som räcker i åtminstone två år, meningsfulla arbetsuppgifter, trevliga arbetskamrater och en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Vägledarassistenten Anette Myrestam och livsmedelsteknikern Annika Eliasson har bara goda erfarenheter av sina plusjobb.

Piteå2006-06-14 00:00
Plusjobben fick mycket kritik när de infördes som arbetsmarknadspolitisk åtgärd vid årsskiftet. Inga riktiga jobb, utan bara ett sätt att hyfsa till arbetslöshetsstatistiken, löd omdömena.

I inledningsskedet var det också svårt att hitta arbetsgivare inom stat, kommuner och landsting där jobben skulle fördelas.

Men i Piteå lossnade det i våras, och nu har 85 personer fått plusjobb på de olika förvaltningarna i Piteå kommun. Och gensvaret är positivt.

- Det här är en chans pröva på något nytt. Och så vet man att man har jobb i två år, säger Annika Eliasson.

Trivs med jobbet

Hon jobbar som livsmedelstekniker på miljö- och byggkontoret i Piteå kommun, och trivs med jobbet.

- Jag besöker restauranger, storhushåll, butiker och andra som hanterar livsmedel och informerar om den nya livsmedelslagstiftningen som infördes vid årsskiftet. De måste uppfylla kraven för att få nya godkännanden, och jag berättar om vilka regler som gäller och går igenom de blanketter som ska fyllas i.

Annika har fullt upp på sin nya arbetsplats.

- Det känns som att det finns hur mycket jobb som helst att göra på det här området.

Löneförhandling

Annika Eliasson har jobbat i sex år som laborant på Assi/Kappa Kraftliner.

- Det har varit i form av projektanställningar och vikariat. Mitt sista vikariat gick ut för två år sedan, berättar hon.

Därefter har Annika pluggat till projektledare och gått en CAD-utbildning. Hon var inskriven som arbetssökande på arbetsförmedlingen under studietiden, men hann bara vara arbetslös i två veckor efter CAD-utbildningen innan hon i början av maj fick plusjobbet på miljö- och byggkontoret. Efter en kort löneförhandling fick hon dessutom samma lön som när hon jobbade som laborant.

Arbetskamrater

- Det är roligt att vara här och jobbet är meningsfullt. Det känns att man behövs, säger Annika, som hoppas på fortsatt jobb efter att plusjobbsperioden gått ut om två år.

Anette Myrestam håller med Annika Eliasson om fördelarna med plusjobb. Anette jobbar som vägledarassistent på Vägledningscentrum i Piteå, där hon tar emot besökare och svarar i telefon.

- Det är roligt att bli uppskattad för det man gör och så är det trevligt att komma ut och träffa arbetskamrater.

Anette har en utbildning som beteendevetare i botten. Hon studerade sociologi i tre år och tog sin fil kand förra året. Däremellan var hon mammaledig i fyra år. Hon gick arbetslös från juni förra året fram till april i år, då hon fick plusjobbet på Vägledningscentrum.

- Eftersom jag varit mammaledig och pluggat så länge så är det väldigt värdefullt att få in en fot på arbetsmarknaden och få arbetslivserfarenhet.

Framtida otrygghet

Annika Eliasson och Anette Myrestam ser egentligen bara två nackdelar med plusjobben.

- Man blir inte inlasad, och man får inte tillgodoräkna sig tiden för en ny stämplingsperiod hos a-kassan. Det gör att det finns en otrygghet när plusjobbet upphör om två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om