För sex år sedan gjordes den senaste granskningen av landstinget hantering av inhyrd personal. Även då riktades kritik och den granskning som genomförts nu visar att bristerna finns kvar och att det i vissa fall blivit sämre.
Det är revisionsföretaget Pwc som genomfört granskningen och sammanfattar kritiken så här:
"Vår sammanfattande bedömning är att upphandling och avrop av inhyrd personal inte sker på ett ändamålsenligt sätt samt att landstingsstyrelsens interna kontroll i sammanhanget är otillräcklig."
Det är tung kritik och Marita Björkman konstaterar att det på en rad punkter måste ske förbättringar.
– Målsättningen är ju att inhyrd personal ska minska, men så har inte skett. Det är uppenbart att politiskt fattade beslut inte fått gehör ute i verksamheten, säger Björkman.
Utanför avtalen
Ett exempel är att inhyrning av personal inte sker i enlighet med tecknade avtal och landstingets regelverk. Verksamheten fortsätter att i relativt hög utsträckning använda sig av icke avtalade leverantörer (bemanningsföretag).
– Det handlar delvis om att när ett bemanningsföretag som har ett avtal inte kan leverera så vänder sig verksamheten till ett annat företag som saknar avtal. Jag förstår dilemmat när en patient kanske behöver en operation. Problemet är att det här händer gång på gång och att beslut fattas på nivåer där man inte har rätt att göra det. Det är ett systemfel, säger Marita Björkman.
Dålig internkontroll
Ett allvarligt fel är att den interna kontrollen i samband med fakturahantering av inhyrd personal är otillräcklig. Landstingets regler för attest följs inte.
– Felaktiga fakturor passerar. Det finns inget skäl till att det ska vara på det sättet, säger Marita Björkman.
Beslutet att inrätta en avropsenhet med helhetsansvar för inhyrning av personal och löpande kontroll får dock tummen upp från revisorerna.
Mycket går säkert att rätta till, men grundproblemet är, enligt Björkman, bemanningsföretagen och att många läkare har egna bolag. Det innebär en fördyring för landstingen.
– Det är bolagens marknad. Enda sättet att få bukt med det här problemet i ett större perspektiv är att alla landsting går samman och har en gemensam syn när det gäller inhyrning av personal, säger Marita Björkman.
Fördjupa bilden
Landstingsrådet Maria Stenberg (S) konstaterar att politiken tagit ett principiellt beslut att halvera kostnaden för inhyrd personal, men att så inte har blivit fallet.
– Det här måste vi själva följa upp och samtidigt kräva att de beslut vi fattar också efterföljs av tjänstemännen och verksamheten.
– Samtidigt måste vi vara klara över att en halverad kostnad får konsekvenser för patienterna. Risken för längre köar och svårighet att klara av toppar ökar.
Maria Stenberg tror att det vore bra med en fördjupad granskning eftersom verksamhetens delar ser så olika ut.
– Vi ser bara den stora bilden, men vad finns det för mönster. Det behövs tydligare svar på var, när och varför det ser ut så här, säger landstingsrådet.