Videon är inte längre tillgänglig
PT redogjorde i torsdagens tidning för prefekten Monica Johanssons förslag att lägga ned den upplevelseproduktionsutbildning Hansi Gelter designade för tolv år sedan och som hittills givit de flesta studenter arbete.
Nu väljer LTU efter sommarens UKÄ -kritik att kasta in handduken. I höst får inte 38 studenter som sökt börja utbildningen och på sikt tappar institutionen i Piteå 70-80 elever per år. Det kommer menar Gelter att ge negativa spin-off effekter för Piteå.
LTU tog bort vetenskapen
Gelter som är en av två lektorer och adjungerad professor i upplevelseproduktion, ifrågasätter UKÄ:s kritik om att utbildningen har för lite vetenskaplig grund och att studenterna inte är nog självständiga.
– En konstig slutsats eftersom en del i utbildningen handlar om att branschen lägger uppdrag på studenterna. Att utföra uppdrag är inte att vara osjälvständig och från början skulle utbildningen ha en vetenskaplig grund. Men det tog LTU bort 2005. Utbildningen skulle bli mer branschinriktad och det får vi sota för nu, säger Gelter som pekar på det moment 22-läge som uppstått.
Vill ha forskarmiljö
– För att UKÄ ska godkänna oss krävs forskarmiljö. Jag tycker också att vi ska ha det, men det har LTU valt att inte ge oss. I stället väljer de att lägga ned. Vi har fått godkännande, men aldrig aktivt stöd från Luleå. De väljer att smita enklaste vägen ut i stället för att försöka utveckla en utbildning vi tycker har fungerat, säger professorn.
Han pekar på det märkliga i att samtidigt som LTU väljer att skrota utbildningen tar universitetet hit en amerikansk professor som ska arbeta vid bland annat upplevelseproduktionsutbildningen. Hur går det ihop?
Gelter anser att det är defensivt att inte LTU gör en åtgärdsplan.
– Vi klarar att ta tag i problemen, men LTU ha vägrat ge oss den forskarmiljö vi vill ha. Institutionen tar ett steg tillbaka och det är tragiskt säger Hansi Gelter, som anser att nedläggningen är ett hot mot hela Campus i Piteå.
Det dementerar prefekt Monica Johansson.
– Vi inleder ingen era att dra ned i Piteå.
Varför lägger ni inte in något åtgärdsprogram till UKÄ?
– Därför att vi bedömer att ett år är för kort tid att åtgärda bristerna. Vi vet hur mycket tid det tog att föreslå åtgärder i samband med kritiken kring mediautbildningen och vi har varken pengar eller personal för att arbeta med ett nytt åtgärdsprogram.
Upplevelseproduktionen efterlyser forskning i Piteå, varför har de inte fått det?
– Jag kan inte svara på det, säger Monica Johansson, som uppger att nu går nedläggningsförslaget till fakultetsnämnden sedan till rektor där ett beslut väntas före årsskiftet.