Handlingsplan för klimatförändring

Varmare väder och mer nederbörd. Det kan leda till att extrema vädersituationer blir vanligare i framtiden. Klimatförändringen får också en rad indirekta följder som myndigheter och kommuner i Norrbotten måste planera och förbereda för.

Den globala klimatförändringen påverkar på många olika sätt. Ett plus för oss i norr är möjligen varmare och skönare väder. (Arkivbild)

Den globala klimatförändringen påverkar på många olika sätt. Ett plus för oss i norr är möjligen varmare och skönare väder. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2014-08-14 05:00

Vintern 2013-14 var ovanligt mild och snöfattig vid kusten, men i inlandet låg snötäcket djupt. Lägg till sommarens långa och heta värmebölja så är det lätt att tro att det är början på något större och långvarigare.

Riktigt så enkelt är det nog inte, om än det finns gott om tecken i skyn som pekar mot en global uppvärmning de närmaste hundra åren. Men i ett globalt perspektiv kommer Norrbotten sannolikt att klara sig relativt bra.

Vara förberedda

– Det senaste årets väder kommer säkert att bli vanligare. Samtidigt är Norrbotten stort och variationerna mellan kust, inland och fjäll stora, säger Micael Bredefeldt på länsstyrelsen.

Redan 2009 gav regeringen i uppdrag åt landets länsstyrelser att ta fram handlingsplaner för att möta följderna av ett förändrat klimat. För Norrbottens del har Micael Bredefeldt tagit fram rapporten "Regional handlingsplan för anpassning till ett förändrat klimat".

– Målet är att skapa en vägledning för att aktivt möta klimatförändringar, det vill säga minska sårbarheter och tillvarata möjligheter för att utveckla ett långsiktigt robust samhälle.

Livsviktiga funktioner

I rapporten har en rad områden kartlagts så att kommuner, myndigheter och organisationer kan planera för de väntade förändringarna.

För kommunernas del kan det handla om livsviktiga funktioner som att skydda dricksvattentäkter och att dimensionera vatten– och avloppssystemen utifrån ett tänkt scenario av ökad nederbörd.

– Vi kan räkna med att påfrestningarna ökar och att nya risksituationer därmed uppstår. För att minska påfrestningar och risker är det viktigt att samhället anpassas till det förändrade klimatet, säger Micael Bredefeldt.

Värme och nederbörd

Den dominerande konsekvensen av förväntad klimatförändring är högre temperatur under alla årstider och förändrad och ökad nederbörd, främst under höst och vinter. Det påverkar en mängd parametrar såsom snötäckets varaktighet, tjälförekomst, nollgenomgångar, flöden i vattendrag, översvämningsförhållanden, geotekniska förutsättningar och så vidare.

(Nollgenomgång är då temperaturen två meter över marken har varit både över och under 0°C under samma dygn).

För Piteälven förväntas vårfloden komma tidigare med högre flöden under en längre period på våren under perioden 2021–2050. Även höst– och vinterflöden förväntas öka. Sammantaget beräknas årsmedelvattenföringen i Piteälvens mynning öka med tio procent (och med 20 procent fram till sekelskiftet).

Jord– och skogsbruk

Ett varmare klimat innebär att klimat– och växtzoner flyttas norrut. Det kan sägas vara bra för jord– och skogsbruket, men det finns också risker.

Skogsstyrelsen har identifierat ett antal möjliga problem. Dit hör förändrad artsammansättning i skogen, fler och aggressivare skadegörare, ändrad hydrologi med översvämningar eller extrem torka (ökad risk för skogsbränder) samt återkommande stormskador.

Fler skogsbränder som i Västmanland?

– Torrare och varmare somrar ökar givetvis risken och det är svårt att skydda sig mot. Samma sak med extrema skyfall som det i Piteå för ett par veckor sedan.

Rennäringen

Rennäringen kan få problem med vinterbetet om markerna istäcks och för en fisk som rödingen är varmare klimat och vatten direkt livsfarligt.

Finns det något positivt med ett varmare klimat?

– Ja, haha, folk blir väl gladare när det är bra väder. Nej, men om vi bara förbereder oss och möter de väntade förändringarna så tror jag att vi kommer att klara det mesta bra, säger Micael Bredefeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om