Piteå-Tidningen har tidigare berättat och beskrivit hur planerna för att sjösätta 100-miljonerprojektet ser ut.
Initialt var en betongtornfabrik kopplat till vindkraftsprojektet i Markbygden en viktig ingrediens. Så är det inte längre.
Betydelse
– Går allt som vi tänkt bygger vi ut hamnen ändå, sa Piteå hamns vd, Ulrika Nilsson, redan i juli förra året.
Hon upprepar samma inställning i dag.
– Det hänger samman med det totala godsflöde vi har och som vi räknar med ska öka, säger hon och hänvisar till den studie som gjorts bland hamnkunderna.
Men vindkraften har trots det stor betydelse för det totala flödet.
– Visst är det så. Bara när det gäller den sidan så har det i år handlat om 36 verk. Nästa år rör det sig om 77. Vindkraften är en stor del av flödet här i hamnen, säger hon.
Trots att planerna på en utbyggd hamn lever i allra högsta grad, måste alla pusselbitar också falla på plats. Inte minst finansieringen.
Hundra miljoner är inget som Piteå kommun klarar att hosta upp.
Däremot har den sedan första början lovat stå för halva kostnaden.
Ny detaljplan godkänd
Tillsammans med Piteå hamn arbetar Piteå kommun med att jaga den resterande investeringskostnaden.
Rent konkret kan nämnas att en ny detaljplan har tagits fram och godkänts.
– Jo, den är klar. Det vi närmast väntar på är en vattendom från miljö- och markdomstolen i Umeå. Den hoppas vi kunna få i år, men det här är bitar som jag lärt mig tar tid, säger Ulrika Nilsson.
Domen är nödvändig för att kunna genomföra muddringsarbeten.
– Man kan säga att vi hela tiden jobbar intensivt med förberedande saker kopplat till hamnprojektet. Förutom kompletteringar till miljö- och vattendomstolen, arbetar vi även med en ansökan om kontaktledning. En ansökan som är kopplad till järnvägsfunktionen i hamnen, berättar Ulrika Nilsson.
Fortsätter jaga
Även här handlar det om att söka medfinansiering via EU och länsstyrelsen.
För det måste till medfinansiärer för att projektet ska kunna förverkligas.
Kommunalrådet Peter Roslund (S) har tidigare slagit fast att det inte kan förväntas att kommunens skattebetalare ska stå för alla kostnader när exempelvis vindkraftsprojektet i Markbygden är en nationell satsning.
Ulrika Nilsson konstaterar att Piteå hamn tillsammans med kommunen kommer fortsätta jaga de pengar som saknas. Exakt när utbyggnaden kan sparka igång kan hon av naturliga skäl inte säga.
Men hon säger sig ha förhoppningar.
– Först måste vi ju ha alla tillstånd, först och främst vattendomen. Den räknar jag med att vi ska ha under 2013, men jag har lärt mig att det kan ta tid.
– Men inom fem år tror jag att vi ska kunna vara igång, säger Piteå hamns vd Ulrika Nilsson.