Under de senaste fem åren har ett avtal mellan hälsocentralerna och medicinkliniken gjort att de prover som ordinerats av specialistvården tagit på Piteå sjukhus. Nu säger medicinkliniken upp avtalet och från och med på fredag kommer även de patienter som behöver specialistvård att ta sina prover på sin hälsocentral.
– Det här handlar om provtagningen till specialistvården som man flyttar ut till hälsocentralerna, säger Per Öhlund, enhetschef för specialistmottagningen på Piteå sjukhus.
Flytten uppges vålla oro bland den personal som arbetat med provtagningen på kliniken, där flera är rädda att förlora sina jobb.
– Många är oroliga för att tappa sina tjänster och många tror också att köerna till provtagningarna kommer att bli milslånga, säger en person som arbetar på Piteå sjukhus till PT.
Enligt Per Öhlund ska det inte bli aktuellt med uppsägningar, men viss personal kommer att flyttas till andra tjänster.
– Det finns några som berörs av detta men de kommer att jobba med andra uppgifter. Det är ingen som blir uppsagd. Viss provtagning kommer också fortsättningsvis att göras här hos oss, säger han.
Emelie Jonsson-Sandberg är verksamhetsområdeschef för primärvården södra Norrbotten. Hon berättar att man från närsjukvårdens sida vill skapa större närhet för patienterna och kunna behålla personal på hälsocentralerna.
– Inom Regionen ser vi ständigt över de samverkansavtal vi har. 2019 ingick primärvården och medicinmottagningen i samverkan för att lokalisera viss provtagning på Piteå sjukhus. I samband med det flyttade vi också över ett antal tjänster från hälsocentralerna till sjukhuset. Vi har nu beslutat att inte förlänga avtalet för att istället ta tillbaka detta till hälsocentralerna. Ur ett nära-vård-perspektiv anser vi att detta kommer att bli mer tillgängligt för patienterna, säger hon.
Fyra hälsocentraler i Piteå berörs och enligt data som primärvården förfogar över handlar det om cirka 10 provtagningar per dag och vårdcentral, vilket skulle motsvara drygt 10 000 provtagningar per år. Emelie Jonsson-Sandberg säger att det kan komma att ta tid för hälsocentralerna att få den nya provtagningen på plats, och utesluter heller inte att väntetiderna kan komma att bli längre.
– Initialt blir det en omställning. Vi behöver vara mer tillgänglig för bokningar av provtagning och se över våra flöden och hur många patienter det rör sig om. Vi har givetvis siffror på det, men vi måste se hur det ser ut i våra egna verksamheter, säger hon.
Ser ni några risker för patienterna i detta?
– Om man är i behov av hälso- och sjukvård så kommer man givetvis att tillses vård. Vi har gjort risk- och konsekvensanalyser och vi ser inga medicinska risker i att ta tillbaka provtagningen.