Häktad företagsledare i infekterat bråk med kommunen

Företagsledaren Roger Åström fick rätt att behålla en byggnad som byggts på kommunal mark vid Fårösundet efter att han styrkt med faktura att den uppförts 1993. Problemet är att fakturan är felaktig och att byggnaden uppfördes mer än tio år senare. Först när kommunen hotade med Kronofogden flyttades den.

Häktade företagsledaren, vars företag gör affärer med Piteå kommun, fick rätt att behålla en byggnad som byggts olovligen på kommunal mark. Efter att Piteå kommun fått reda på att företagaren ljög om byggåret och hotat med handräckning av Kronofogden flyttades den. Grunden står fortfarande kvar och på kommunens mark går en robotgräsklippare.

Häktade företagsledaren, vars företag gör affärer med Piteå kommun, fick rätt att behålla en byggnad som byggts olovligen på kommunal mark. Efter att Piteå kommun fått reda på att företagaren ljög om byggåret och hotat med handräckning av Kronofogden flyttades den. Grunden står fortfarande kvar och på kommunens mark går en robotgräsklippare.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2024-06-12 19:44

Nyheten i korthet

  • Företagsledaren Roger Åström, storägare i BDX, har varit i en marktvist med Piteå kommun sedan 2019. Han byggde en byggnad på kommunal mark vid sitt hus på Snäckstigen, vilket han påstod att han fått muntligt godkännande för på 1990-talet.
  • Åström hävdade att byggnaden uppfördes 1993, vilket han stödde med en faktura. Efter granskning och bevis från flygbilder visade det sig att byggnaden byggdes mer än tio år senare. Åström vägrade att delta i möten med kommunen för att diskutera saken.
  • I augusti 2023 beordrade kommunen att byggnaden skulle flyttas. Detta genomfördes i slutändan vid månadsskiftet efter hot om Kronofogden. En granne hävdar att Åström fortfarande olovligt använder kommunens mark.

Marktvisten vid Fårösundet inleddes 2019 efter att Piteå kommun inlett ett tillsynsärende om att företagsledaren Roger Åström, storägare i BDX och numera häktad misstänkt för grova penningtvättsbrott och bokföringsbrott, byggt en förrådsbyggnad på kommunal mark vid hans privata hus på Snäckstigen.

Först krävde kommunen att han skulle flytta friggeboden, men sedan ändrade man sig eftersom Roger Åström menade att han fått muntligt godkänt att uppföra byggnaden i början av 1990-talet och att den behövs som pumpstation för jordvärmeanläggningen som han lagt ned på kommunens mark. Däremot blev han anmodad att riva en utbyggnad och en grillplats intill.

– Boden får stå kvar eftersom den sakkunnige säger att det behövs någon form av isolerad byggnad till värmeanläggningen. Hade anläggningen gjorts i dag, när vi har helt andra riktlinjer kring sådant här, hade det inte fått byggas någon bod på kommunens mark, sa Helén Eriksson, enhetschef för plan-, bygg- och markfrågor på samhällsbyggnadsförvaltningen till PT 2021.

Kommunen godkände byggnaden efter att Roger Åström hade skickat in en faktura där det stod att den var levererad och monterad vid hans hus på Snäckstigen 1993 i samband med att jordvärmeanläggningen installerades.

"Det var bra att du hittade ett underlag som stärker att boden blev uppförd under samma period och inte som vi fått till oss flera år efter byggnation av hus", skrev Helén Eriksson till Roger Åström i juni 2021.

Grannen som klagat över byggnadens placering reagerade över beslutet och tog kontakt med kommunen.

– Han har sagt att den stått där sedan 1993, men jag flyttade dit 2003 och då stod den inte där. Han byggde den efteråt och sedan har han lämnat in ett bevisligen förfalskat kvitto till Piteå kommun, säger grannen.

När grannen påtalade att Roger Åström farit med osanning öppnade Piteå kommun det gamla tillsynsärendet i augusti 2021. Flygbilder från Lantmäteriet visade att boden inte stod på kommunens mark 2003. Tio år efter det Roger Åström påstått och styrkt med fakturor.

– Vi konstaterade att flygbilder med hög tillförlitlighet visar på att förrådet inte fanns på plats under den tidpunkt som tidigare uppgetts, säger Dennis Jonsson som är tf avdelningschef vid planeringsavdelningen vid Piteå kommun.

undefined
Piteå kommun konstaterade att flygbilder med hög tillförlitlighet från bland annat 1996 och 2003 visar att förrådet inte fanns på plats 1993 vilket styrkts med fakturor. Först 2006 syns tydligt att byggnaden står placerad till höger om huset.

Piteå kommun försökte boka in möten med Roger Åström för att diskutera fakturan för förrådet, men han avböjde att närvara. 

"Det är tråkigt att du upplever en häxjakt men det är det inte. Vi vill träffas för att reda ut lite frågetecken som finns", skrev Helén Eriksson till Roger Åström i december 2021.

I maj 2022 skrev kommunen ett brev till honom och hans hustru som han äger fastigheten med så att de skulle få bemöta uppgifterna om flygbilderna som slog hål på hans bevismaterial. Fastighetsägarna yttrade sig inte över uppgifterna och kommunen valde att koppla in en extern jurist för att få stöd att gå vidare. I augusti 2023 skrev kommunen en rättelse om otillåten markanvändning och krävde att byggnaden flyttas senast den 30 november 2023.

– Vi hade först tolkat in att byggnaden var en del av jordvärmeavtalet, men när vi sedan insåg att byggnaden var uppförd långt efter att jordvärmeavtalet tecknades så bytte vi åsikt, säger Dennis Jonsson.

I samband med att Roger Åström fick bygglov för huset vid Snäckstigen 1992 fick han också ett 49-årigt nyttjanderättsavtal med Piteå kommun om att lägga ned jordvärme på kommunal mark nedanför huset mot Fårösundet. Han behövde inte betala något för arrendet, men förband sig att vårda marken så att otrevnad för markägaren undviks.

– Vi har ungefär 65 jordvärmeavtal i kommunen och det här var ett av de första som tecknades. Efter det har vi blivit mer och mer återhållsamma och 2005 kom ett beslut i kommunstyrelsen som begränsade att endast en liten del av den totala anläggningen får vara på kommunens mark, säger Dennis Jonsson.

Efter att Roger Åström fått nyttjanderättsavtalet fyllde han ut jordmassor, anlade gräsmatta och högg ner träd på kommunens mark vilket ledde till att grannar kontaktade kommunen och undrade om han fått speciella fördelar. 

Enligt en minnesanteckning från 1994 krävde kommunens exploateringsingenjör att Roger Åström skulle återställa marken annars skulle avtalet rivas upp, men området godkändes till slut i efterhand efter att chefen för kultur- och parkförvaltningen som ansvarar för skötseln gett sitt godkännande. Däremot anmodades Roger Åström att ta bort en stenbarriär runt jordvärmeanläggningen samt betala för fyra nedhuggna tallar och två björkar.

Roger Åström svarade kommunen den 31 oktober 2023 att de tidigare var överens om bodens väsentliga betydelse för deras fastighet och att de bestrider flytten. Kommunen avslog uppskovet och svarade att de kommer begära handräckning av Kronofogden om inte byggnaden tas bort innan den 31 maj.

– Det kommer överlämnas till Kronofogden om det inte åtgärdas nu i vår, sa Dennis Jonsson i slutet av maj.

undefined
Piteå kommun skrev att de skulle begära handräckning av Kronofogden om förrådsbyggnaden inte var flyttad innan den 31 maj.

Förrådsbyggnaden flyttades till slut vid månadsskiftet, efter kommunens hot om Kronofogden. Samhällsbyggnadsförvaltningen meddelar nu att tillsynsärendet är avslutat, men grannen tycker det är under all kritik att det har tagit fyra år innan det skedde. 

– Han har fått rättelser tidigare, men struntat i det. När de kallade honom till möten har han inte dykt upp. För mig känns det som att han har fått göra vad han vill och det är skrämmande att det har tagit så länge, säger grannen.

Han menar fortfarande att Roger Åström använder kommunens mark olovligen.

– Han har bland annat anlagt gräsmatta och planterat träd. Det går inte ihop med att kommunens mark ska upplevas som allmän.

Privatiseringen av den kommunala marken är inget som ingår i det nuvarande tillsynsärendet, men Dennis Jonsson säger att nyttjanderättsavtalet inte ger rätt att använda marken för eget bruk.

– Marken är till för allmänheten och ska inte användas som privat tomt, säger Dennis Jonsson.

PT har sökt Roger Åström via hans offentliga försvarare Lars Grönberg som meddelar att han inte vill kommentera. BDX Företagen, där Roger Åström är största delägare har avtal med Piteå kommun. Piteå kommun har även avtal med Roger Åströms eget bolag BDR Sverige AB. Efter häktningen röstade årsstämman bort Roger Åström från BDX styrelse.

undefined
Roger Åström, största delägaren i BDX, sitter häktad och hans försvararsadvokat Lars Grönberg meddelar att han inte har några kommentarer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!