Gynekologbrist - då väljer kvinnorna Luleå

Det är stor efterfrågan på en gynekolog i Piteå. Läkarhuset Björnen känner av trycket och vill anställa, men landstinget sätter stopp och hänvisar kvinnorna till vårdcen-tralen. Många ratar dock allmänläkarna och åker till privata gynekologer i Luleå.

Allmänläkaren och delägaren Margareta Oja sköter de gynekologiska undersökningarna på Läkarhuset Björnen. Efterfrågan är stor och man skulle vilja anställa en utbildad gynekolog, men landstinget säger nej.

Allmänläkaren och delägaren Margareta Oja sköter de gynekologiska undersökningarna på Läkarhuset Björnen. Efterfrågan är stor och man skulle vilja anställa en utbildad gynekolog, men landstinget säger nej.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2009-04-25 06:00
Många kvinnor tycker att gynekologiska undersökningar är besvärliga och vill helst träffa en specialist. Kvinnokliniken på
Piteå älvdals sjukhus sållar dock hårt och kräver remiss för att ta emot patienter.
- Annars skulle vi drunkna och inte klara av vårt uppdrag, säger Anna Pohjanen, länschef för kvinnosjukvården i Norrbotten.
Hänvisar till vårdcentralen
Efterfrågan är alltså stor och förutom på sjukhuset finns det inga gynekologer som bedriver mottagning i Piteå. Landstinget hänvisar kvinnorna till vårdcentralerna och allmänläkarna som jobbar där.
- För mig är det självklart att onda halsar, vrickade fötter och enklare gynekologiska besvär undersöks på vårdcentralen. Allmänläkarna är duktiga på vanlig öppenvårdsgynekologi och vi försöker motivera fler patienter att gå till dem, berättar Pohjanen.
Hellre kvinnliga
Men många kvinnor som PT pratat med vill inte bli undersökta i underlivet av sin "vanliga" läkare, speciellt inte om det är en man. Då åker man hellre till någon av de tre privata kvinnliga gynekologer som finns i Luleå.
- Det valet finns ju. Men gynekologi är bara en fysisk undersökning av kroppen och jag tycker att det absolut viktigaste är att bli professionellt bemött av en läkare som kan sin sak. Jag respekterar kvinnor som upplever undersökningen som känslig, men jag önskar att det kunde bli mer avdramatiserat, säger Anna Pohjanen.
För några år sedan hade Läkarhuset Björnen i Piteå en gynekolog i tjänst, men hon flyttade till annan ort. Nu har Margareta Oja, allmänläkare och delägare, övertagit en del av arbetsuppgifterna.
- Jag gör väldigt ofta gyn-undersökningar - i princip dagligen. Många vill komma till oss och det finns ett stort tryck, berättar hon.
Gynekologi
Men Oja trivs bra med sitt jobb som allmänläkare och vill inte bara arbeta med gynekologi. Dessutom kan inte alla sorters undersökningar göras på Läkarhuset Björnen eller på vårdcentralerna som drivs i landstingets regi.
- En specialist kan använda betydligt fler metoder - bland annat ultraljud. Vi skulle behöva en gynekolog på Björnen, men landstinget tolkar lagtexten på sitt sätt och säger nej. Gynekologer får inte överlåta sitt tillstånd, berättar Margareta Oja.
Vad tycker du om det?
- Det är jättedåligt. En tandläkare får sälja eller överlåta sina mottagning, men samma regler gäller inte för gynekologer och allmänläkare, säger Oja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om