Kommunstyrelsen beslutade i måndags att Claes Danell, gruppledare för Socialdemokraterna och ledamot i kommunstyrelsens arbets- och personalutskott, KSAPU, ska få sitt årsarvode höjt från 48 procent till 53 procent av ett årsarvode på 1 002 100 kronor.
M, KD och SD var kritiska till höjningen som innebär att Danells månadsarvode höjs från 40 084 till 44 259 kronor i månaden.
– Jag tycker det är helt åt pipsvängen att de som redan har höga arvoden ska få ännu mer. 82 procent av alla arvoden som betalas ut till politiker går till S och C, samtidigt som de bara fick 52 procent av rösterna, säger Håkan Johansson, gruppledare för Moderaterna.
Han lyfte bland annat på mötet varför inte han, som också är gruppledare i kommunfullmäktige och ledamot i KSAPU, inte får en höjning med fem procent.
– Då borde jag också vara berättigad till en höjning med fem procent, men det är jag inte.
Kommunstyrelsen kan fatta särskilda beslut om årsarvode till förtroendevalda som har fler än ett kommunalt uppdrag som tillsammans överstiger 40 procent. Något som Claes Danell uppnår efter att kommunfullmäktige i februari beslutat att gruppledararvodet ska räknas som en procentuell andel av årsarvodet och inte en fast summa.
Liknande beslut om höjda arvoden har tidigare fattats för Brith Fäldt, Majvor Sjölund och Anton Li Nilsson när de varit både nämndsordförande och andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Historiskt har vi lagt på 10 procent. Nu med Claes så gjorde vi bedömningen att det skulle räcka med fem procent, säger Patric Lundström (S), kommunstyrelsens ordförande.
Enligt Patric Lundström höjs arvodet när man kombinerar två uppdrag eftersom flera andra ersättningar då försvinner.
– Claes har bland annat rätt att söka förlorad arbetsförtjänst för de möten han är på. Den rätten försvinner när han går in i ett årsarvode över 40 procent. Då säger regelverket att vi ska kompensera det, säger han.
Att Håkan Johansson inte får sitt arvode höjt beror på att hans uppdrag inte uppgår till över 40 procent av ett årsarvode.
– Som gruppledare har han 20 procent och som ledamot i KSAPU har han 13 procent. Hade han kommit över 40 procent i totalen hade vi fattat samma beslut för honom.
Claes Danell är tydlig med att även om arvodet höjs, så sänks hans ersättning med det nya beslutet.
– Tidigare hade jag möjlighet att söka ersättning för sammanträden och förlorad arbetsförtjänst. Nu kommer allt att regleras i mitt arvode. Det innebär att jag får mindre ersättning på totalen.
Hur ser du på oppositionens kritik mot ditt nya arvode?
– Det är fullmäktige som bestämmer reglementet och jag har inte varit del i beslutet som rör min egen ersättning. Vi ska vara transparenta mot skattebetalarna som betalar våra arvoden och jag tar gärna emot en saklig debatt om ersättningarna till alla politiker i Piteå kommun. Här känns det däremot som att man försöker måla upp en bild av att Socialdemokraterna står för jättehöga arvoden, vilket inte stämmer.
Håkan Johansson är bland annat kritisk till att majoriteten får drygt 80 procent av allt arvode, medan de bara fick drygt 50 procent av rösterna. Claes Danell däremot ser inget problem med det.
– Det är inte konstigt att ordförandeposterna som tillfaller majoriteten, som är mest tidskrävande, får de högsta arvodena.