I slutet av maj ska ett så kallat inriktningsbeslut fattas av landstingsstyrelsen. Det handlar om vad som ska hända med länets naturbruksgymnasier, som dragits med stora underskott länge, de senaste åren med cirka 20 miljoner kronor årligen.
Och det här är kostnader som huvudmannen landstinget inte anser sig kunna fortsätta att bära. Något måste med andra ord hända.
Vikande elevunderlag
Det är det vikande elevunderlaget som i sin tur ger mindre intäkter till skolorna som spökar.
Trots att åtgärder såsom personalminskningar och kostnadseffektiviseringar kvarstår problemet och ur vetskapen om det, har tre alternativ nu utkristalliserats: 1) att Grans naturbruksgymnasium flyttar till Kalix, 2) att verksamheten i Kalix flyttar till Öjebyn eller 3) att någon annan övertar huvudmannaskapet och att skolorna/verksamheten blir kvar där de är i dag.
Kalix kommun har redan tidigare uttryckt sin vilja om att tillsammans med skogsnäringen utreda ett övertagande av verksamheten där. I Piteå månar man förstås om Grans, men har inte uttalat sig lika tydligt, konstaterar skolchefen Bo Wiberg.
– Skogsnäringen är mera på än vad exempelvis LRF är, så i Kalix känns det som om de kommit längre, säger han.
"Jobben finns"
Båda naturbruksskolorna minskar i elevantal:
– Kalix har tappat mest procentuellt sett, men i antal har Grans tappat mest, säger Wiberg. När det var som bäst hade skolan 245 elever, nu är vi nere i mindre än 120.
Vilket egentligen är konstigt, konstaterar han, för det finns behov av arbetskraft i jordbruk och djurskötsel, behovet är större än antalet man utbildar i dag.
– Kalix har visserligen en tydligare arbetsmarknad där många får jobb direkt, men Piteå är hett när det gäller lantbruk så de får också jobb.
Och visst ska Piteå ha en naturbruksutbildning, det är kommunalrådet Peter Roslund fullt på det klara med, men riktigt hur vet han inte i dag.
Grans kvar
– Vi har inte hunnit prata klart om det här, jag visste inte ens vilka alternativen var och jag kan nog tycka att det borde finnas fler alternativ att prata om, säger han.
– Några diskussioner med exempelvis LRF har vi inte haft, men vi är självklart intresserade av en bra naturbruksutbildning och infrastrukturen finns redan, så den ska vi utnyttja.
Ett svar som torde betyda att Grans ska bli kvar. Frågan är bara hur och i vems regi. Den 27 maj ska frågan behandlas av landstingsstyrelsen och innan dess bjuds representanter för samtliga kommuner in till samtal.
0911–645 21