Varje år vårdas cirka 250–300 personer på sjukhus till följd av huggormsbett och av dem får 20-30 procent måttliga till allvarliga symptom.
Samtalen till Giftinformationscentralen om huggorm har dubblerats under den senaste tioårsperioden.
2020 års huggormssäsong startade med ett stort antal samtal. Under juni månad ringde 341 personer med huggormsfrågor. Något som kan jämföras med 256 samtal i juni 2019. Året innan, 2018, var också ett "ormår" när 1 225 samtal kom in, vilket är rekord. Det kan bero på att sommaren var ovanligt varm och människor rörde sig mycket ute i naturen.
Även länsstyrelsen får samtal, om än inte i samma omfattning. Naturvårdshandläggare Lena Bondestad har bland annat fått påringning från en familj i Sjulsmark.
– De sade att de hade flyttat flera stycken från sin tomt och de hade både barn och hundar, så då är det inte så roligt att ha huggormar nära. Förmodligen har de en bra övervintringslokal i närheten. Rådet är att göra tomten otrevlig, inte ha ris och stenrös, samt hålla gräsmattan kort.
Bästa sättet att fånga ormen är att ta en lövräfsa, lyfta ner den i en hink och lägga något över. Man bör sedan flytta den minst ett par kilometer bort.
Huggormen går aldrig till anfall och biter inte om man inte trampar väldigt nära eller precis på den.
Ingen av Piteås veterinärkliniker tar emot huggormsbitna djur. De som drabbas remitteras istället till Djursjukhuset i Gammelstad för observation.