.
Vegansk knäck med pepparkakssmak
cirka 36 bitar
.
1 1/2 dl vispbar sojagrädde 26 % fetthalt
1 dl kokossocker
3 msk kokosolja
3 msk agavesirap
1/2 tsk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
3/4 tsk pepparkakskrydda
1/5 tsk äkta vaniljpulver
1/5 tsk salt
flingsalt
.
Gör så här:
1. Koka försiktigt upp alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull under omrörning. När blandningen börjar bubbla, sänk värmen tills det precis bubblar på ytan. Rör om hela tiden. Låt blandningen puttra under ständig omrörning i cirka 18–22 minuter. Mot slutet kan du sänka värmen ytterligare så att det inte bränner.
2. Gör kulprovet för att se om kolan är klar. Dvs du ska kunna droppa lite smet i ett glas kallt vatten och forma en fast boll mellan fingrarna. Ju längre du kokar smeten, desto hårdare blir kolan (pass på, det går forttar du av smeten från värmen lite innan dess.
3. Häll blandningen på ett bakplåtspapper (ej smörgåspapper, då fastnar det), strössla över lite flingsalt och låt svalna. Skär i bitar och packa in i bakplåtspapper (återanvänd gärna pappret du hällde ut kolan på). Förvara i kylskåp (eller i rumstemperatur om du vill ha den mjukare).
.
Fyllda fikon med mandelsmör, valnötter, mörk choklad och flingsalt
10 stycken, 5 minuter
.
10 torkade, ekologiska fikon (gärna Saltå kvarns)
cirka 40 g mörk choklad
cirka 5–6 msk rostat mandelsmör
valnötter
flingsalt
.
Gör så här:
1. Skär bort den hårda toppen på fikonen. Skär ett snitt igenom fikonen så att du kan öppna upp dem ordentligt men att det ändå håller ihop. Arrangera fikonen på ett stort fat.
2. Fyll varje fikon med cirka 1/2 msk mandelsmör eller så mycket du får plats med. Ju mer desto bättre! Tryck ner en valnöt eller två.
3. Smält chokladen över vattenbad. Ringla rikligt med choklad över fikonen. Avsluta med ett regn av flingsalt (krossa gärna flingorna i handen). Ät så många du orkar! Förvara resten i kylskåp. Håller i säkert 4–5 dagar eller mer. Mina har aldrig räckt så länge.
.
Länkar till juliga recept:
Rostad brysselkål med kokosbacon och mandeldressing
Pumpaplåt med marinerad tofu, fetaost och grön sås
Sötstark paprikaröra med valnötter