Goda chanser att kryssa sig in

Personen i fokus när svenska folket väljer kandidater till EU-parlamentet.– Den som profilerar sig och driver en fråga kan få konkurrensfördelar, säger Simon Matti.

Simon Matti anser att politiker som profilerar sig har konkurrensfördelar i valet till EU-parlamentet.

Simon Matti anser att politiker som profilerar sig har konkurrensfördelar i valet till EU-parlamentet.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-05-18 18:00

Simon Matti, som är universitetslektor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga enheten, Luleå tekniska universitet, menar att den som har stöd av intressegrupper eller regioner har goda chanser att kryssa sig till Bryssel.

Personval

– Eftersom det bara är en valkrets i Sverige i EU-valet så blir det viktigare för politikerna att profilera sig. Det finns exempel på politiker som legat långt ner på sitt partis lista, men ändå lyckats få tillräckligt många kryss.

– Arbetssättet i EU bygger mycket på personliga egenskaper. Den som är bra på att driva frågor man brinner för har större chanser att få genomslag i EU-parlamentet. Det tror jag att många väljare har i åtanke.

Lågt intresse

Men sammantaget är det få som röstar i EU-valet. Att EU ligger "långt bort" och får relativt lite uppmärksamhet i media spelar förmodligen in.

– Ja, det är svårt att få överblick över vad som görs och hur den politiska processen ser ut. En individuell förklaring är att den som inte är intresserad eller har politisk kunskap inte heller bryr sig om att delta i EU-valet, säger Simon Matti.

Samtidigt berörs vi väldigt mycket av besluten i EU?

– EU:s inflytande så väl nationellt som lokalt är nog ganska okänt hos många.

Är det ett demokratiproblem?

– Nja, inte demokratin som form, men däremot ett problem för EU:s demokratiska legitimitet.

Nya partier

Varför är valdeltagandet så lågt i Norrbotten?

– Det gäller nog inte bara Norrbotten, men om få röstar på en ort eller i en region så är risken större att fler gör likadant. Det blir en negativ spiral.

Vid förra EU-valet röstade 45,53 procent av svenskarna (40,43 procent av norrbottningarna), tror du det blir fler nu?

– Ja, intresset verkar större, så det är rimligt att tro. Men det är svårt att veta.

Opinionssiffrorna pekar mot att Piratpartiet åker ut, samtidigt som Sverigedemokraterna och kanske även Feministiskt initiativ kommer in.

– Det är svårt med prognoser, men visst ser det ut att bli omkastningar, säger Simon Matti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om