- Vi kom på det för en vecka sedan, men om några dagar ska vi ha belysning och då kan vi köra kvällstid, berättar Tomas Skarin.
Vid havsbadet
Den uppspolade banan ligger vid campingen. Att lägga den ute på havsisen var inte att tänka på. Det hade varit alldeles för riskabelt på grund av det nyckfulla och varma vintervädret i år.- En tanke var att spola upp en bana på Nolia, men då är det det här med buller. Havsbadet är annars idealiskt och vi har fått mycket hjälp från deras sida. Förhoppningen är att deras gäster ska tycka att det här är ett kul nöje. För en tysk är det nog rätt exotiskt att köra gocart på en isbana i 20 minusgrader, säger Tomas Skarin.
Isgocart är inte något särskilt utbrett fenomen. Tomas Skarin känner bara till att det finns i Sälen och Åre. Skillnaden mot sommartid är vinterdäck och en något omdefinierad motor för att slippa snö- och isslagg. Men den största skillnaden är förstås att köra på is.
Lekfullt sladdande
- Det är lätt att få ställ och snurra lite. Det blir lekfullare, men det ställer också lite större krav på föraren.Något som testpiloten Jonas Isaksson, 16, kan intyga.
- Jag kör folkrace på sommaren, men det här är hur kul som helst, säger han och gnuggar sina nedkylda kinder.
För att få köra isgocart gäller ingen specifik åldersgräns, men man måste vara minst 135 centimeter lång. Motorerna på 9 hk och 270 kubik ger en topphastighet på cirka 60 kilometer (70 sommartid).
- Vi kommer att prova att ha öppet för allmänheten, men den stora målgruppen är bokade grupper. Vi har redan två kvällsbokningar den här veckan. Då ska vi ha belysningen på plats, säger Tomas Skarin.