Det råder stor brist på arbetskraft inom restaurangbranschen och för utbildade kockar och serveringspersonal är framtidsutsikterna ljusa. Hösten 2023 blev det trots det nollintag på grund av för få sökande till restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Strömbackaskolan. Men nu blir det ändring på det. Beslut är fattat att det blir en klass till hösten, vilket glädjer både elever och branschen.
– Jätteroligt att det blir en årskurs 1 till hösten. Vi har bra samarbete med branschen i Piteå och även med APL-platser i andra kommuner, säger Camilla Landin, rektor för restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Strömbackaskolan.
Det nya upplägget för utbildningen är att eleverna läser årskurs 1 och 2 på plats i skolan samt i restaurang Herrgårdens kök och servering. I årskurs 3 är eleverna ute tre dagar per vecka hela läsåret i gymnasial lärlingsutbildning. Branschen får då vara med och forma sina blivande arbetstagare och eleverna får utbildning i skarpt läge. Det innebär och möjliggör också att elever utanför kommunen kan göra sin arbetsplatsförlagda utbildning (APL) på hemmaplan.
Den preliminära antagningen är gjord och nu är det en omvalsperiod öppen till 6 maj. Den slutgiltiga antagningen sker i juni.