På fredagen meddelade infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) att Norrbotniabanan finns med i den nationella infrastrukturplanen som presenteras i sin helhet inom kort. Regeringen har avsatt cirka sju miljarder för sträckan Umeå-Skellefteå. Sedan tidigare är det lovat att den första korta sträckan mellan Umeå-Dåva ska påbörjas den här mandatperioden.
– Det löftet kvarstår. Det nya är att vi nu har avsatt pengar fram till Skellefteå, säger Peter Eriksson.
Räcker sju miljarder?
– Nej, det gör det inte, men blir det en del av det europeiska stomnätverket så ger det oss goda möjligheter att söka EU-medel.
Stomnätskorridorerna är av EU utpekade transportstråk för att bättre sammanlänka Europa. Den sträcker sig upp till Stockholm, men regeringen vill att den ska länka hela vägen upp till Haparanda.
Just nu pågår arbetet med järnvägsplanerna för sträckan fram till Skellefteå som enligt planen ska vara klara 2020. Samtidigt har Trafikverket tidigare meddelat att byggstart kan ske först 2024.
– Ja, men i och med att vi avsatt pengar kan det komma igång tidigare så vida järnvägsplanerna blir klara i tid, säger Peter Eriksson.
Skellefteås kommunalråd Maria Marklund (S) tycker att regeringens besked är glädjande.
– Nu inväntar vi Trafikverkets tidplan och förbereder oss för att anpassa oss till den. Det handlar om infrastruktur och stationer i Bureå och Byske, men också att stora delar av planerna i centrala stan förverkligas i tid eller till och med påskyndas.
Från norrbottniskt håll är också glädjen stor.
– Äntligen finns Norrbotniabanan med i nationella planen. Det kommer väsentligen att förbättra möjligheterna för gods- och persontrafik i norra Sverige, säger Leif Pettersson, s-riksdagsledamot med placering i trafikutskottet.
Samtidigt finns en farhåga att en ny regering efter valet river upp planerna.
– Den farhåga jag har är att om vi skulle få en borgerlig regering efter valet kan bygget återigen hamna i malpåse. Det har hänt tidigare då Alliansen tog över makten 2006 och det kan hända igen, säger Fredrik Lundh Sammeli, ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten.
En farhåga som delas av Peter Eriksson.
– Risken finns, men det vore märkligt. Det finns ett skriande behov, inte minst från näringslivets sida, att vi i norr behöver en kustjärnväg.
0911-645 23