Giftet ska bort på förskolorna

Borta är mycket av den giftiga plasten. Plastmuggar har ersatts med plåtmuggar och leksakerna är sanerade. Återvinning och miljötänk genomsyrar Ängens förskola i Hortlax.

Lekhörna. Emaljmuggar och tårtbitar av trä har ersatt plasten. Elsa Marklund, Vera Eman och Elian Carlzon har inget emot det.

Lekhörna. Emaljmuggar och tårtbitar av trä har ersatt plasten. Elsa Marklund, Vera Eman och Elian Carlzon har inget emot det.

Foto: Annika Lahti

PITEÅ2016-09-13 19:30

Ängens förskola är en av kommunens förskolor som aktivt jobbar för att få giftfri miljö. I snart två år har projektet pågått och nu har man kommit en bra bit på väg.

– Vi började med en utbildning för att lära oss vad som är giftigt, säger Anna Nilsson, förskolepedagog.

Sedan dess har mycket hänt på förskolan. All personal är engagerad och det mesta som görs har ett hållbarhetstänk. Leksaker har gåtts igenom och de med mjukare plast och den plast som luktar har plockats bort.

– Även plast som är lite klibbig är giftig, berättar hon.

I lekhörnan har gamla leksaker plockats bort liksom skärp, väskor i icke miljövänliga material. I mathörnan används numera tomma kartonger som personalen tagit med hemifrån, tårtbitar av trä och på gång är virkade godsaker.

Istället för att kasta till återvinning återvinner man själva. Så har man gjort lådor till alla barn från kasserade mjölkpaket. I gamla burkar förvaras bilder. Personalen strävar efter att använda det mesta ett steg till. Hållbarhetstänket är med hela tiden.

För barnen har det inneburit lite ändring i lekarna. Lim används inte ofta så istället för att bygga ihop saker av kottar och kvistar som sedan tas hem för att visas för föräldrarna, så bygger man och fotar sedan av skapelsen.

– Så kan man leka igen med materialet. Det är ändå så mycket som tas hem till föräldrarna. Vi jobbar mer tillsammans, så har vi till exempel byggt insektsholkar som vi satt upp på en vägg.

Hon menar att förskolan kan erbjuda så mycket annat, leksaker finns det gott om i hemmen.

Barnen har inte protesterat över nyordningen. Även föräldrarna är med på tåget då många är pålästa och känner till farligheten med giftig plast.

– Barn är som mest mottagliga för gifter när de är små och många känner till att hormonstörande medel ska undvikas, säger Fredrik Marklund, projektledare från kommunen, som håller i förskolornas förändring.

Han berömmer förskolorna då de inte väntar på lösningar "uppifrån" utan fixar själva. Lite dyrare blir det att köpa in giftfritt, men kvaliteten blir högre.

– Lite extra pengar har tillskjutits till nya sovmadrasser till förskolorna. Den gamla kunde innehålla pvc, säger Marklund.

Hur blir det med haklappar? frågar Ann Nilsson.

– Det finns alternativ till plast, jag ska undersöka saken, säger projektledare Marklund och tillägger att arbetet med att göra förskolorna i kommunen giftfria fortsätter.

Giftfri miljö

Utbildningsinsatser för att all pedagogisk personal

Utrensning av material med hormonstörande och giftigt innehåll

Nya inköpsrutiner där vi gör miljömedvetna val för giftfria inköp av leksaker och möbler.

Inköp av nya giftfria sovmadrasser till samtliga förskolor

Samverkan med andra förvaltningar för att få en miljö där barnen inte utsätts för gifter eller hormonstörande ämnen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om