Ger inte upp biogasen

Lantbrukarna i Infjärden som vill bygga en biogasanläggning vid Dusstjärn ger inte upp. Nu arbetar ett par konsulter med frågan om finansiering och att hitta köpare av biogasen.

BYGGT. Mats Gustafsson driver konsultfirma i Östersund, han byggde biogasanläggningen i Altersbruk.

BYGGT. Mats Gustafsson driver konsultfirma i Östersund, han byggde biogasanläggningen i Altersbruk.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2018-03-20 20:35

Under tisdagen åkte deltagarna vid konferensen "Landsbygden levererar fossilfritt" ut på studiebesök. I Hemmingsmark besöktes en värmeanläggning som eldas med flis. I Piteå visades solcellsanläggningarna vid Acusticum och en mindre grupp åkte till Altersbruk för att se Herbert Nymans biogasanläggning på Frigiva gård. Anläggningen byggdes 2014 av Mats Gustafsson. Han driver företaget MMG Konsult i Östersund och har en mjölkgård i Oviken nära Storsjön. Hittills har han byggt 12 biogasanläggningar, varav en i Tanzania.

Nymans anläggning gör gården helt självförsörjande. Den producerar upp emot 700 000 kWh per år, av det är 20 000 kWh el. En liknande, men större anläggning vill elva jordbruk i Infjärden bygga vid Dusstjärn i Sjulnäs. Investeringen landar på 50 miljoner kronor och det vållade stor besvikelse när energikommunen Piteå valde att hoppa av projektet.

– Men vi ger inte upp. Nu är två personer inkopplade för att leta finansiärer och köpare av gasen, säger Sören Myrestam,

Han driver Snårets lantbruk i Lillpite med 138 mjölkkossor i ladugården.

Det återstår att se vad som händer med biogasprojektet i Infjärden, men Tord Lindgren, ordförande i föreningen Vätgas norr hoppas att den byggs.

Han var med på visningen i Altersbruk och förtydligade att vätgas är framtidens fordonsbränsle.

– Framtidens bilar kommer att drivas av el och vätgas, och vätgasen kommer att vinna. Det är ett lysande bra bränsle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om