Generella förbud - ett brott mot lagen

Christina Carlsson, sektionschef på Socialstyrelsen håller med om att tillämpningen av hälso- och sjukvårdslagen kan ställa till med problem. Hon poängterar dock att det är Socialstyrelsens uppgift att se till att lagen följs.

PITEÅ2013-02-04 06:00

Enligt hälso- och sjukvårdslagen är det inte tillåtet med generella förbud mot elektronisk utrustning.

"Grundregeln är att en patient som vårdas med stöd av Lagen om psykiatrisk tvångsvård eller Lagen om rättspsykiatrisk vård har rätt att kommunicera med yttervärlden. Generella förbud mot tillgång till internet eller telefoni får enligt lag inte förekomma inom den psykiatriska tvångsvården. Istället ska individuella prövningar göras", skriver Socialstyrelsen på sin hemsida.

Socialstyrelsen är tillsynsmyndighet i det här fallet och har i uppgift att se till så att lagen följs.

- Jag kan förstå att lagtillämpningen kan vara besvärlig och ställa till problem i vissa verksamheter. Här är vi stelbenta men det är vår uppgift att se till så att lagen följs. Vill man ha en förändring får man söka en lagändring, säger hon.

FAKTA Så säger hälso- och sjukvårdslagen

Enligt hälso- och sjukvårdslagen är det inte tillåtet med generellt förbud mot elektronisk kommunikationsutrustning.

Enligt 20 a § lagen (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård får chefsöverläkaren besluta att inskränka en patients rätt att använda elektroniska kommunikationstjänster om det är nödvändigt med hänsyn till vården (avser patienten själv) eller rehabiliteringen av patienten eller för att undvika att någon annan lider skada.

Beslut om inskränkning av elektronisk kommunikation fattas av chefsöverläkaren på den rättspsykiatriska kliniken. Restriktionen gäller i högst två månader, men frågan om att upphöra med inskränkningen ska övervägas fortlöpande. Chefsöverläkaren har även möjlighet att fatta beslut om inskränkningar mot samma patient flera gånger. Varje gång ett sådant beslut tas ska Socialstyrelsen underrättas. Patienten har rätt att överklaga chefsöverläkarens beslut hos Förvaltningsrätten.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om