Gemensam satsning på Strömbackas hockeyutbildning

SKOLA. Strömbackaskolan och Piteå Hockey gör en gemensam satsning på Strömbackaskolans hockeyutbildning. Ishockeytränaren Roland Backlund har anställts på halvtid för att träna och utbilda eleverna.

Piteå2007-06-30 00:00
Under de år som ishockey funnits med som "elevens val" på Strömbackaskolan har eleverna haft två tränare, en som skött isträningen och en som haft hand om den allmänfysiska träningen samt teoridelen.

Från och med i höst kommer all träning och teori att ledas av en och samma person, Roland Backlund.

- Det känns som en kanonlösning. Att arbetsuppgifterna sköts av en och samma person är något vi strävat efter i många år. Det leder till en kvalitetshöjning på utbildningen, säger Jan Ställ, styrelseledamot i Piteå Hockey.

Delar på kostnaderna

Tidigare år har Piteå Hockey stått för ishockeytränarens lön, medan Strömbackaskolans idrottslärare skött den allmänfysiska träningen och teorin.

Nu ändras kostnadsfördelningen.

- Strömbackaskolan tar hela kostnaden för årskurs två och tre, där de 300 poäng som utgör "elevens val" ligger. Piteå Hockey står för kostnaderna för årskurs ett, eftersom det ligger utanför elevernas skolämnen och skoltid, säger Ruth Rahkola, barn- och utbildningsnämndens ordförande.

- Den här lösningen kan kanske också bli ett mönster för hur vi ska jobba med andra specialidrotter inom "elevens val", exempelvis handboll och friidrott, tillägger hon.

Välrenommerat namn

Både Ruth Rahkola och Jan Ställ är nöjda med valet av
Roland Backlund som tränare och utbildare.

- Roland är ett välrenommerat namn inom ishockeyn, både på dam- och på herrsidan. Han är en erkänt duktig instruktör, en driven pedagog och han brinner för uppgiften, säger Jan Ställ.

- Han har också kompetensen att jobba med de andra delarna som ingår i "elevens val", bland annat ledarskap och värdegrunder, säger Ruth Rahkola.

Det sistnämnda är en väldigt viktig ingrediens i utbildningen.

- Värdegrundsfrågorna är enormt viktiga i dag. Det spelar inte så stor roll hur duktig hockeyspelare man är, på att åka skridskor och sådana saker, om man inte har de här andra bitarna också när vi pratar om ett lagbygge. Det handlar om hur man uppträder och vilken attityd man har, och det tycker jag är viktigt att lyfta fram och resonera kring, säger Roland Backlund.

Varierad utbildning

I ishockeyutbildningen ingår isträning, allmänfysisk träning, spelsystem, funktionärsskap, kost, skadeförebyggande, ledarskap och värdegrunder.

- För årskurs två och tre rör det sig om 5-6 timmar i veckan. För årskurs ett blir det kanske 3-4 timmar i veckan. Vi ska ju få ettan att harmoniera med tvåan och trean så att det blir ett naturligt steg, säger Jan Ställ.

Målsättningen är på sikt att ishockeyutbildningen ska ha 20-25 elever i varje årskurs.

- Det tror jag att vi kommer att lyckas med om vi får ett rykte om att vi bedriver en väldigt bra utbildning. Då kommer ishockeyintresserade ungdomar att söka sig hit både från Piteå och från närkommunerna.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om