Under 2014/2015 genomfördes utbildningar i HLR inom förskola och tidigareskola i räddningstjänstens regi. Detta kom till stånd efter bland annat önskemål från personalen. Någon eller några personer från varje förskola erbjöds att gå en fyratimmars utbildning.
– Vi gjorde en stor satsning på HLR under 2014. Det resulterade i att sammanlagt 150 personer fick genomgå utbildning. Av dessa kom 100 från förskolan och resten från tidigareskolan som är från förskoleklass och upp i lågstadiet. Att det blev den fördelningen beror på att problemet med att exempelvis sätta i halsen, blir mindre ju äldre barnet är, säger Elisabeth Fjällström, chef för förskola och grundskola i kommunen.
Varför erbjuds inte utbildningen till all personal?
– Det handlar om resurser. Det kostar mycket pengar och sedan ska det ju gå att genomföra också rent praktiskt. Jag tycker ändå det känns bra att vi kommit så här långt.
Har man gjort tillräckligt?
– Vi har gjort mesta möjliga av de resurser vi hade för ändamålet från centralt håll. Sedan vet jag att det finns förskolor där fler ur personalen fått utbildning men att det där har skett inom den enheten, alltså utöver det som erbjudits centralt.
Blir det någon fler utbildningsinsats?
– Ingen som är planerad. Men om några år skulle jag tro att det får göras om igen. Det är ju viktigt att hålla kunskaperna uppdaterade.
Finns det planer på att ha utbildning årligen återkommande?
– Nej det finns det inte. Vi får se över det igen om några år. Det kostar som sagt mycket pengar men kan det rädda någon så är det så klart värt varenda krona.