Funderar på ny namninsamling

Den namninsamling som Piteå byaforum gjorde i protest mot skolstrukturutredningen är fortfarande till stor del ogiltig och snart går giltighetstiden ut. Nu funderar man på att dra igång en ny namninsamling.

PITEÅ2014-02-06 06:00

När skolstrukturutredningen presenterades gav den upphov till stora protester. Aktionsgrupper bildades och egna lösningar på skolfrågan togs fram i vissa byar. Piteå byaforum drog igång en namninsamling för att få till stånd en folkomröstning i skolfrågan och rädda de nedläggningshotade skolorna i Hemmingsmark, Lillpite och Alterdalen.

Försökte komplettera

Omkring 3 000 underskrifter samlades in och man hade gott hopp om en folkomröstning. Men när listorna skulle lämnas in kom bakslaget. Varje namn måste vara kompletterat med personnummer. Man försökte då att i efterhand komplettera listorna med personnummer genom att ringa runt till de som skrivit upp sig, men arbetet har gått trögt.

– Folk vill inte lämna ut sitt personnummer. Vi har verkligen försökt. Jag skulle vilja säga att det är kommunallagen det är fel på. Jag tycker det känns oerhört gammelmodigt att det ska krävas personnummer, säger Lars Sjölund, ledamot i Piteå byaforum.

Jobbar med frågan

Han säger att han varit i kontakt med regeringskansliet och där fått bekräftat att personnumret måste medfölja men att andra länder, förutom Sverige, valt att ta bort den formuleringen ur lagen.

Lars Sjölund säger att man jobbar vidare med skolfrågan i byaforumet men att man befinner sig i ett svårt läge.

– Kommunfullmäktige har antagit den skolstruktur som namninsamlingen vände sig mot och nu är det bun (barn- och utbildningsnämnden) som äger frågan. Vi funderar på att göra en ny namninsamling men det kräver en enorm arbetsinsats. Vi skulle behöva annonsera och anordna torgmöten ute i alla byar där folk skulle få skriva på listor.

Lars Sjölund säger att man i sådana fall skulle göra en ny frågeställning, eftersom den första insamlingen vände sig mot den skolstrukturutredning som redan är klubbad i kommunfullmäktige.

När måste en namninsamling vara inlämnad?

– Det får max ha gått sex månader från att första person skrev på till att sista person skriver på och den lämnas in. För den insamling som är gjord går giltighetstiden ut i slutet av februari.

Fakta Folkomröstning

Om tio procent av de röstberättigade begär det måste fullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas.

Namnlistorna måste innehålla så väl namn som personnummer.

Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.

Fullmäktige kan dessutom begränsa folkomröstningen till en viss del av kommunen/landstinget.

Kommunala folkomröstningar är alltid rådgivande.

Tanken är mer att den ska ge vägledning i beslut.

Rösträtt har alla med rösträtt vid kommunala val i det område där folkomröstning ska hållas.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om