Fullservice för sjöfart i is och värme

- Sjöfart är det miljövänligaste och mest effektiva transportsättet så fort det handlar om stora volymer, även i vintersjöfart.Det säger Thomas Wiren vid Marine Carriers AB i Piteå. Rederiet är det största privatägda bogserbåtsrederiet i Sverige med fem bogserare och lika många pråmar och carriers. Dessutom ägs och drivs tio mobila hamnkranar av Marine Crane AB som arbetar med logistik och lasthantering till bland annat skogsindustrin.

Piteå2006-04-07 00:00


Thomas Wiren har överlämnat rodret till en yngre generation. Jan Lindbäck vd och dottern Margareta Wiren-Björk äger Marine Carrier med systerföretag sedan ett par år.

- Jag finns fortfarande på jobbet så gott som varje dag, men det är de nya ägarna som driver och leder företaget. Jag är glad att generationsskiftet gått att genomföra så bra och att unga krafter förnyat rederiet. Jag bidrar med den erfarenhet jag skaffat under 45 år i branschen, säger Thomas Wiren, som tog över efter sin far Hans Wiren 1970. Rederiet har funnits i familjen i 100 år, nu i fjärde generationen.

Hemmahamn Piteå

Marine Carrier har huvudkontor och hemmahamn i Piteå, med Östersjön som närmarknad. Företaget arbetar nu in sig på fler marknader.

I mars kramade havsisen både Bottenviken, Bottenhavet och Finska viken. Havsisen låg fast ned till Stockholm, innan vindarna bröt upp den.

-  Normalt går vi inte i is, eftersom pråmar och carriers inte är byggda för det. Men i Piteå gör vi ett undantag, där vi bemannar och opererar hamnisbrytaren Arctic Explorer, som ägs av Pite Havsbad. När den inte kör turister för turer och äventyr ut i packisen har vi använt den för att bryta ränna och assistera fartyg från farleden in till SCA i Skuthamn. Där lossar vi massaved för SCA. Kombinationsnyttjandet gör att ekonomin blir bättre i båda verksamheterna, säger Thomas Wiren.

Effektivare logistik

Marine Carrier har utvecklat rederiet från traditionell bogserbåtassistans till att ge kunderna full service och en effektivare logistik med lägre totala kostnader.

- Tid är pengar, och fartygens liggetid vid kaj skall vara så kort som möjligt. Vi lossar och lastar dygnet runt hos kunderna, säger Thomas Wiren.

Företaget har egna pråmar och större carriers för att på egna kölar förse industrier med effektiva transporter och tjänster. Ytterligare ett steg i utvecklingen är de mobila kranar som rederiets systerbolag Marine Crane investerat i för att snabbt kunna lasta och lossa direkt hos sina kunder på industrikajerna.

Utvecklad tecknik

Besättningen sköter ibland både lossning, lastning och transport. Väntetiden på kaj blir minimal. Tekniken är utvecklad inom företaget.

- Vi bygger om större grävmaskinschassin och förser dem med kranarmar på 25 meters räckvidd med till exempel timmergripar i vår egen verkstad. Kranarna är flyttbara inom kundernas egna hamnar och mellan olika uppdrag. De kan också transporteras med pråmarna. Det viktiga är att vi kan serva kunderna snabbt och effektivt med kort liggtid vid kaj. Normal lossningskapacitet är 300 kubikmeter per timme. Det ger våra kunder ett mer ekonomiskt alternativ, säger Jan Lindbäck, vd.

Offshoremarknaden

Ett annat exempel på kundsamarbete är hos SCA i Bollstabruk och senast i Lugnvik där man fast förankrat pråmar vid kundernas egna gamla industrikajer och därmed enkelt kunnat skapa en djupkaj via en kort broförbindelse till pråmen. Där opererar två specialbyggda kranar.

Marine Carrier söker även nya marknader för marin service. Med den stora investeringen på 17 miljoner kronor i bogseraren Herkules etablerar rederiet sig nu på den stora offshoremarknaden.

Uppdrag i Europa

- Offshoretjänster för till exempel oljeplattformar kräver både kompetens och utrustning. Herkules är en stor bogserare som är lämplig och klassad för offshoretjänster. Vi håller på att bygga upp vår kompetens. Det är en mycket intressant marknad för oss.

Herkules arbetar redan med uppdrag runt Europa, Mellanöstern och Västafrika. I mars bogserade hon jättepråmen AMT Carrier som är 146 meter lång till Gibraltar för vidare färd in i Medelhavet med offshoreutrustning. Därifrån gick Herkules till uppdrag vid oljeplattformar utanför Nigeria. På väg dit bogserades en rörläggare från Dakar i Senegal.

Ständig konkurrens

- Vi har opererat på i huvudsak Östersjön sedan början av 1900-talet och på Nordsjön under 70-talet. Nu är vi aktiva runt tre olika världsdelar. Kraven på utrustning, kunskap och kompetens är mycket växlande, från istjänster i Bottenviken till heta uppdrag på Medelhavet och Västafrikas vatten.

- Eftersom marknaden växlar så kraftigt med ständig konkurrens och prispress gäller det ha flera olika ben att stå på. Vi utvecklar med offshoreverksamhet vårt fjärde verksamhetsområde, säger Thomas Wiren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om