Full fart mot helt fossilfria bilar

Elbilens framtid är ljus. Om tre till fyra år är fossilbilen att betrakta som tjock-tvn – utdaterad. Det enligt Pitesonen Fredrik Sandberg, chefredaktör för tidningen Elbilen i Sverige.

Sportbil. Motorjournalisten Fredrik Sandberg kör en sportigare BMW. CO2-utsläpp: Noll gram per kilometer.

Sportbil. Motorjournalisten Fredrik Sandberg kör en sportigare BMW. CO2-utsläpp: Noll gram per kilometer.

Foto: Frida Enberg

PITEÅ2018-02-23 18:00

I samband med elbilsrallyt, som går fyrkanten runt för tredje året i rad, gästade motorjournalisten Fredrik Sandberg Piteå och Kaleido.

Han är övertygad om att framtidens bilar går på el, och redan inom en snar framtid tror han att fossilbilen kommer att vara mer udda än elbilen.

– Det finns ett enormt intresse för elbilar i Sverige i dag, i landets södra delar är laddinfrastrukturen redan på plats, säger han.

Själv har han kört mellan Stockholm, där han bor, och Niemisel utanför Råneå otaliga gånger med elbil.

– Mina föräldrar bor här i Norrbotten. Det går absolut att köra genom Sverige med elbil, hur ofta man får stanna och ladda beror på vilken bil man har. Jag får stanna ungefär var 15:e mil, säger Fredrik Sandberg.

Så det krävs viss planering.

– I södra Sverige är laddinfrastrukturen så pass utbyggd så där behöver man inte ens titta på kartan, säger han.

Piteå kommun är precis på väg att avsluta ett laddinfrastrukturprojekt, som finansierats med hjälp av ett klimatinvesteringsstöd från Naturvårdsverket. Inom ramen för projektet har kommunen satt upp laddstationer vid stadshuset, i Stadsberget, i parkeringshuset vid Coop forum och till veckan kommer den sista laddstationen på plats vid universitetsområdet.

– Målet är att vi ska ha en helt fossiloberoende fordonsflotta år 2030 och då är infrastrukturen en förutsättning, säger Niklas Brännström, projektledare vid samhällsbyggnadsförvaltningen på Piteå kommun.

Och att elbilsindustrin är på frammarsch råder det ingen tvekan om.

– Bilindustrin satsar tusen miljarder kronor på utvecklingen av elbilar de närmsta åren, säger Fredrik Sandberg.

Även om många biltillverkare redan utvecklat elbilar och laddhybridbilar, är det fortfarande bara Tesla som satsat ”full front”.

– Det vi ser nu är en gigantisk offensiv från de andra biltillverkarna. Mercedes kommer ut med 10 elbilsmodeller, Renault med 8 och Volkswagen med 25, bara för att nämna några, säger Sandberg.

Men för att elbilsmarknaden ska bli en så kallad massmarknad, måste utvecklingen ta fart.

– Än så länge är elbilen generellt en pendlarbil. I framtiden ska man kunna dra släp, husvagn och man ska kunna åka på Europasemester med sin elbil, säger han.

Elbilsrallyt Egrandprix Nordic är en del av projektet ”Lika bra med CELLER-i”. Ett av rallyts syften är att samla in kompletterande fakta om laddbara bilars räckvidd i vinter och kyla, efter några av länets vanligaste pendlarstråk.

Elbilar

En renodlad elbil ger inga utsläpp och kan därför bidra till en bättre luft på gatorna.

Elbilen drivs av en eller flera elmotorer som enbart körs på el från ett batteri.

Trots att elbilarnas räckvidd är betydligt kortare än för andra bilar är den fullt tillräckligt för de flesta bilresor som görs dagligen.

Källa: Miljöfordon.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om