Frustrerade butiksägare mötte justitieministern

Organiserade och fräcka. För handlarna i Piteå är butiksstölderna ett problem och hjälp från polisen finns inte alltid.
– Det måste gå lättare och snabbare att få kontakt med polisen, säger Per Stenmark, ägare till Ica Kvantum i Piteå.

Justitieminister Beatrice Ask (M) lyssnade när handlarna i Piteå berättade om sina problem med bland annat stölder och bluffakturor.

Justitieminister Beatrice Ask (M) lyssnade när handlarna i Piteå berättade om sina problem med bland annat stölder och bluffakturor.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2014-02-26 22:48

Stenmark är en av flera butiksägare som samlats för en träff med justitieminister Beatrice Ask (M) i Piteå på onsdagseftermiddagen. Hon är på plats för att lyssna på dem som är ute i verkligheten och drabbade av det som brukar kallas vardagsbrott (snatterier, stölder, bedrägerier och så vidare).

Uppgivna handlare

Beatrice Ask är givetvis medveten om problemen och svårigheterna att lösa den här typen av brott, men hon vill gärna veta hur drabbade butiksägare bemöts av rättsväsendet. Det tycks vara så där med den saken.

– Ibland kan de inte ens skicka en patrull och då ombeds vi att släppa snattare och tjuvar som vi tagit fast, säger Per Stenmark.

– Man undrar om det är någon idé att göra anmälan, säger Lars Åström från Hanséns klädaffär.

Något som förfärar Beatrice Ask.

– Det är klart att vi ska anmäla, var tar det annars vägen. Vi jobbar för att ta bort snatteribegreppet, det är stöld det handlar om.

Nedlagda anmälningar

Samtidigt har det riktats stark kritik mot polisen för att ett stort antal anmälningar som gäller vardagsbrott läggs ner. Det finns inte tid och resurser att ta tag i det.

– Nedlagda anmälningar är ett problem och om inget görs är det oacceptabelt. Vi ska få bättre rutiner och klarare riktlinjer, säger Beatrice Ask.

Enligt justitieministern är ett led i det arbetet att organisera om dagens 21 polismyndigheter till en enda. Kritikerna har befarat att det kommer att drabba ett glesbygdslän som Norrbotten, men det avfärdar hon.

– Jag tror snarare att det ger mer resurser. Poängen är att bygga underifrån och fördela specialkompetensen mer rättvist. Polisnärvaro i glesbygd är förvisso alltid problematiskt oavsett organisation.

Fräcka bedragare

För handlarna är stölder / snatterier inte det enda problemet. Ett annat är bedragarna som försöker luras med blufffakturer så väl via brev som i mejl och per telefon.

– Vi hade stora problem med bluffakturor för ett par år sedan och det tog säkert ett år att komma till rätta med bedragarna, berättar Gun Berglund, Pite Montage.

Den här typen av bedrägerier har ökat och är svåra att komma till rätta med. Ett gott råd är givetvis att vägra betala.

– Det är ett stort bekymmer och vi kommer med ett lagförslag som ska kriminalisera även den som försöker lura någon. Men det är en snårskog och den här typen av bedragare kan vara väldigt kreativa.

– Samarbetet mellan myndigheter ska bli bättre, både i Sverige och inom EU, säger Beatrice Ask.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om