Lina Vikberg, projektledare för ungdomsgården, fick idén för ett år sedan när hon visste att det skulle bli tomma lokaler i centrum.
– Jag tog mina idéer vidare i mina kretsar inom kyrkan och det visade sig att de jag pratade med ville samma sak, säger Lena Vikberg.
Malmgatan 5 ska till en början drivas som ett projekt i ett halvår. Huvudman är Kustkyrkan i Jävre. Men ungdomsgården kommer att skötas i samarbete av många olika frikyrkoförsamlingar i Piteå.
– Vi hyr av EFS i Piteå från första oktober till sista maj och personalen som kommer att finnas där för ungdomarna kommer att jobba ideellt. Jag upplever att det finns ett stort intresse att hjälpa till, säger hon.
Tillsammans med kommunens fältassistenter har det gjorts ett grundligt förarbete.
– Vi har fått stöd och råd från dem i processen vilket varit otroligt värdefullt. Vi har haft samtal kring öppettider, ålder, förväntningar och behov, säger hon.
Projektledaren har också varit i kontakt med polisen, företag som vill sponsra och kommunpolitiker.
– Politikerna låter positiva så det verkar som att detta tas emot väl, men sedan har vi också ställt konkreta frågor om stöd och det är under behandling. Vi har företag som vill hjälpa till men vi ska gå ut till fler.
Kommer det att finnas ett kristet budskap?
– Nej, det här ska vara ett öppet vardagsrum där tonåringar får hänga tillsammans fredags- och lördagskvällar, köpa fika och spela spel. Det finns inga kyrkliga programpunkter på det sättet. Det kommer inte att vara någon andakt eller gudstjänst. Det är bara en plats där vi hoppas att de kan känna sig trygga.
Lokalen har öppna ytor med god överblick. Det finns gott om parkeringar för A-traktorer i närheten. Hon säger att hon tror på ungdomarna och att de kommer att vilja sköta det snyggt när de kommer dit.
– Självklart ska de få vara unga och ha kul. Men vi ska alla hjälpas åt att hålla det på en bra nivå.
Det finslipas in i kaklet.
– Ljusslingor och tyger ska sättas upp. Det blir ny färg på väggarna och mer ombonat, lite mer ungdomligt. En ny serveringsdisk med ett enklare kafé där vi kan servera prisvärt fika kommer det också att bli.
Fredagen den 13 oktober välkomnas unga. Lina Vikberg tycker att det känns jätteroligt men också lite spännande.
– Vi hör på ungdomarna att de vill ha någonstans att träffas och vi tror att det finns ett behov att fylla, men sedan vet vi inte. Kommer de att hitta hit och kommer de att trivas? Ungdomarna är vår framtid och det känns viktigt att göra något för dem så att de får en meningsfull fritid, säger hon.
Mobiliteten hos ungdomar har ökat under de senaste åren – något de har diskuterat.
– Som vi ser det skulle det behövas fler träffpunkter för unga i kommunen. Nu börjar vi i centrala stan där behovet är stort och sedan kanske det kan inspirera någon annan att göra något i byarna, säger hon.
När socialdemokraterna i Piteå gick till val för ett år sedan gav de 74 vallöften till kommunmedborgarna. På plats 16 fanns löftet om att skapa fritidsgårdar i hela kommunen, gärna i samarbete med ideella krafter. Kommunalrådet Kata Nilsson (S), tycker det är bra att frikyrkan tagit initiativet och att de öppnar.
– Vi har haft en dialog med kyrkan och den fortsätter, säger Kata Nilsson.