Mannen och kvinnan hade varit sambos någon månad. Hon hade flyttat in hos honom och en kväll i oktober uppstod bråk mellan dem.
Mannen lämnade hemmet i bil och jagades ikapp av polisen efter att de träffat kvinnan som hade skador både i ansiktet och på kroppen.
I förhör berättade mannen att kvinnan blev galen och anföll honom med en sax. Enligt mannen försökte han freda sig från kvinnan genom att sparka och slå henne.
Enligt kvinnan blev mannen aggressiv eftersom tv:n gått sönder och han tog ut sin ilska på henne.
"Hon trodde att hon skulle dö och drog upp saxen när hon låg ned och höll upp den mot mannen i syfte att han skulle sluta att sparka på henne", skriver polisen i förundersökningen.
Tingsrätten konstaterade att uppgifterna om förloppet som mannen har lämnat är samma sak som han sa i larmsamtalet i ett skärrat tillstånd. Domstolen friade mannen och avslog kvinnans skadeståndskrav på 28 100 kronor.
Varken kvinnan eller åklagaren Julia Sjöberg var nöjda och överklagade den friande domen till hovrätten. Sjöberg lade också ett andrahandsyrkande att mannens skulle dömas för ofredande till dagsböter om hovrätten inte tyckte misshandeln kunde styrkas.
Hovrätten gör en annan bedömning än tingsrätten. Man anser att utredningen ger tillräckligt stöd för kvinnans uppgifter om misshandeln trots mannens invändning att han begick gärningen i nödvärn.
"Våldsanvändningen har varit uppenbart oförsvarlig, särskilt de slag/sparkar som han riktat mot hennes huvud och ansikte. Enligt hovrättens bedömning har det funnits utrymme för honom att lösa situationen på ett annat betydligt mindre våldsamt sätt", skriver hovrätten i sin dom.
Hovrätten konstaterar att mannen brukat mer våld än vad som är tillåtet enligt bestämmelsen om nödvärn och dömer mannen till tre månaders fängelse för misshandel.
Han ska också betala 11 550 kronor i skadestånd till kvinnan och 1 000 kronor till brottsofferfonden.
Hovrätten var inte enig i sitt beslut. En av domarna ville fastställa tingsrättens dom och frikänna mannen från åtalet för misshandel. Hon röstades dock ned av majoriteten i domstolen.