Fridolin gillar friskolor men inte vinstintressen

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin gillar friskoletanken, men inte om motivet enbart är att tjäna pengar.– Utbildning är inte som vilken marknad som helst.

PITEÅ2013-06-11 06:01

För drygt två veckor sedan kom Miljöpartiet överens med de fyra borgerliga partierna och Socialdemokraterna om skärpta regler för friskolor. I nästan två år har friskolekommittén sett över regler och villkor för fristående skolor, men i slutresultatet står inget om det vinstintresse som tycks vara drivkraften för vissa riskkapitalbolaget.

Ett par dagar senare blev Fridolin och den övriga partiledningen överkörda på den egna kongressen. Där drevs igenom att ”Eventuella vinster ska återinvesteras i verksamheten”.

– Det finns en besvikelse över vad som hänt på friskoleområdet och det var en viktig markering av ombuden på kongressen.

Starkt kritisk

Men kan verkligen Miljöpartiet stå bakom överenskommelsen med övriga partier nu?

– Ja, uppgörelsen tar flera steg åt rätt håll i och med att regler och krav skärps. När det gäller vinsterna är det en fråga som vi måste driva. Frågan är hur en sådan reglering ska se ut. Hur ska i så fall kryphål täppas till, säger Gustav Fridolin.

För några dagar sedan kom beskedet att John Bauers skolor läggs ner. Det danska riskkapitalbolaget tyckte att vinsterna blev för små. Ett förfarande som givetvis ökade kritiken mot det till synes slappa regelverk som omgärdar friskolorna.

– Det får inte gå till så. Vi måste se till att det finns någon form av utbildningsgaranti och att bolagen har en ekonomisk buffert, säger Fridolin.

Men trots avarterna vill han värna friskoletanken som en plats för olika pedagogiska infallsvinklar och former. Han pekar bland annat på att friskolor till sin struktur påminner en del om folkhögskolor.

Borgeliga skolpolitiken

Rent generellt är Gustav Fridolin kritisk till den borgerliga skolpolitiken. Han är trött på ständiga neddragningar och han anklagar utbildningsminister Jan Björklund (FP) för att rikta kritiken mot lärare och elever när kvaliteten i den svenska skolan diskuteras.

– Det pratas ordning och reda och kepsar på inomhus när vi i själva verket behöver uppvärdera lärargärningen och återanställa andra kompetenser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om