Från sexpack till kroppskontroll

Vilka träningspass är trendiga – och vilka är på väg att falla i glömska? De senaste tio åren har gruppträningen genomgått stora förändringar. I dag är kodorden: Snabbt och svettigt samt inre harmoni och kroppskontroll.

Träna tillsammans. På tio år har gruppträning förändrats en hel del. Från sättet att boka sin plats via app till vad passen faktiskt innehåller. Det säger Anna Johansson på Korpen.

Träna tillsammans. På tio år har gruppträning förändrats en hel del. Från sättet att boka sin plats via app till vad passen faktiskt innehåller. Det säger Anna Johansson på Korpen.

Foto: Maria Johansson

Piteå2016-01-23 06:00

Januariboomen på träningsanläggningarna är ett faktum.

På Korpen börjar deltagarna droppa in till lunchpasset med långköraren styrkemix.

Utanför hälsar gruppträningsansvariga Anna Johansson glatt på deltagarna.

– I dag handlar gruppträning till stor del om funktionell träning. Många ser till helheten och vill hitta styrka och rörlighet som man har användning för i vardagen. Det kan handla om bålstyrka, kroppskontroll – eller yoga för att få hjälp att stressa av, säger hon.

Om man tittar på grupptränings-trender under en tioårsperiod tycker Anna Johansson att den stora skillnaden kan kokas ner så här: Från att träna för att få sexpack till att aktivera inre muskulatur för att sedan bygga yttre muskler.

– Vi upplever att många tränar för att orka med livet i stort. Högintensiv träning är väldigt populärt. Korta pass med mycket flås, så att man får stor utdelning av den tid man lägger ner, säger hon.

.

På Step In ser man samma utveckling.

– Korta, intensiva klasser på 30 minuter är populära, till skillnad från tidigare klasser som kunde vara både 60, 75 och 90 minuter. Visst finns det längre pass än i dag, men de kortare dominerar och då kan de deltagare som vill gå på flera korta i stället, säger Åsa Hellgren, en av de gruppträningsansvariga för anläggningen.

– De korta passen där man tar ut sig till max ställer ganska höga krav på ut­övarna, men fördelen är att de kan anpassas till både tjugoåriga killar och kvinnor på 65 plus. Man ska kunna ta ut sig helt utifrån sin egen nivå. Det ställer också stora krav på de som leder passen, de nya klasserna är uppbyggda kring att ledaren kliver ur sin trygga zon och går runt bland deltagarna, säger Tomas Åström, som är personlig tränare och hälsocoach på Step In.

.

På Actic/Öjeby sim- och sporthall har man haft gruppträning i fyra år.

– Vi har testat oss fram för att hitta vad som fungerar. Vissa pass kan vara tröga att få igång, men ger man det tid så vågar fler och fler prova. ”Kick ass mama” har blivit jättepopulärt nu och vi har flera grupper igång, säger Malin Wikberg, en av de ansvariga för gruppträningen.

Cirkelträning är populärt, liksom träning med viktkulan kettlebell, som de var tidiga med att ta in.

– Men vattengympan är vårt signum och där finns alla moment som gruppträning på land erbjuder. Vi upplever också att gemenskapen drar människor till gruppträningspass. Är någon stammis borta så undrar man. När seniorerna har varit på gruppträning stannar de ofta och dricker en kopp kaffe tillsammans, säger Malin Wikberg.

.

Om korta, flåsiga pass samt yoga och flexibilitetsklasser är de två stora grupptränings-trenderna just nu kan man undra vilka klasser som är på väg att falla i glömska.

– Jag skulle säga långpassen generellt – och aerobic. Men vi har två dansklasser och en klick medlemmar som går på dem. Vi har faktiskt skojat om att införa något slags retropass, säger Åsa Hellgren på Step In.

På Korpen är det de koreograferade klasserna som faller bort allt eftersom.

– Men step up är mer seglivat än aerobics, säger Anna Johansson på Korpen.

Malin Wikberg på Öjebyns simhall säger att det är svårast att hitta instruktörer till just koreograferade klasser.

.

Pass med mellan fyra och tolv deltagare har också ökat.

En slags personlig träning i grupp.

– Det är billigare än att anlita en egen personlig tränare. I dag efterfrågar folk mer feedback, man ställer sig inte längst bak i klassen på samma sätt utan nyttjar den hjälp som finns, säger Anna Johansson på Korpen.

.

Gruppträning baserad på personlig träning-koncept ställer stora krav på instruktören.

– Då ska man hinna se alla deltagare och både pusha på men också hinna korrigera teknik och ge alternativa övningar, säger Tomas Åström, Step In.

Bokningarna till hans crossfit-inspirerade pass med plats för tolv deltagare släpps vid midnatt, fredagar.

– Folk håller sig vakna för att få en plats, det brukar ta någon enstaka minut så är det fullbokat, säger kollegan Åsa Hellgren.

– Generellt skulle jag säga att hela biten med personlig träning har förändrats enormt. Nu har nästan alla gym personliga tränare och det har gått från att vara ett fenomen från USA för storstäder, till något som många nyttjar. Man vill ha hjälp med speciella mål, som Vasaloppet, Toughest eller fitnesstävlingar – men de flesta förfrågningarna kommer från medelålders kvinnor som vill gå ner i vikt, säger Tomas Åström.

– Jag var nyss på ett gym i Stockholm och där var det ingen som tränade utan en personlig tränare, säger Åsa Hellgren.

.

I Öjebyn har man förstärkt personalstyrkan med ytterligare en personlig tränare.

– En av dem håller också löpskola på våren. Efterfrågan för att springa ”rätt” och lära sig mer om styrketräning för löpare finns det ett stort sug efter, säger Malin Wikberg.

.

Vilka pass är riktiga långkörare då?

– Jag skulle säga gympan, den har vi haft i sextio år, säger Anna Johansson på Korpen.

Cirkelträning är något som alla framhåller, även om passen döps till olika saker.

– Vad passen heter spelar stor roll. Man ska både förstå vad det är och så får de gärna vara lite kaxiga, i dag ser man mycket engelska ord och förkortningar, säger Åsa Hellgren, Step In.

.

Har tiderna för när på dagen man tränar ändrats?

– Folk vill träna i anslutning till jobbet, antingen före eller direkt efter. Vi har flera morgonpass klockan halv sju, och efteråt kan man äta en hotellfrukost i miniversion innan arbetsdagen börjar, säger Åsa Hellgren.

Även på kvällarna är de flesta klasserna schemalagda tidigare än för några år sedan.

Undantagen är de lugnare passen, där man varvar ner innan sovdags.

Anna Johansson på Korpen framhåller en annan aspekt.

– Det får inte bli för besvärligt att träna. Man brukar säga att det får ta max tio minuter att ta sig till träningen.

.

Hur har teknikens framsteg påverkat gruppträningen?

– Den stora skillnaden är enkelheten att boka pass. Nästan alla använder sig av vår app eller bokar via hemsida. Det är en stor fördel i dag, att man inte behöver vara på plats en timme innan för att vara säker på att rymmas, säger Anna Johansson.

Pulsbaserad träning med pulsklockor projicerade på en duk är också en del av den nya tekniken, liksom det digitala örat på väggen som visar om musiken spelas för högt.

– Jag tycker att man kvalitetssäkrar tekniken på ett helt annat sätt på utbildningar i dag. Den har ett självklart utrymme, säger Anna Hellgren, Step In.

.

Till sist – vilka nyheter finns då för grupptränarna?

– För oss är ”dynamic flex” en ny rörlighetsklass på 30 minuter. Många använder det som uppvärmning eller nedvarvning i kombination med andra pass, säger Malin Wikberg, Öjebyn.

På Step In leder Åsa Hellgren passet ”sprint”.

– Det är högintensiv intervallträning på spinningcykel, ett Les Mills-koncept där man köttar i 22 minuter. Det ligger helt rätt i tiden! säger hon.

.

Tomas Åström tipsar också om ”move”, som är mobilitetsträning, med bland annat foamroller och triggerpunktsbollar.

På Korpen har man ställt i ordning en funktionell träningsyta där passet cross training tar plats. Styrke- och konditionskrävande övningar i en serie, för max åtta personer.

Och så håller man fast vid sin specialare: långpasset Vasaloppsspinning då deltagarna cyklar i nummerlapp, dricker blåbärssoppa och samtidigt följer skidloppet på storbildsskärm.

Trendiga träningsnyheter

Barre – en fusion av balett, fitness och pilates. Inspirerad mestadels av balett och stort i USA.

Soulcycle. En kombo mellan styrketräning spinning och mindfulness på cyklar med inbyggda hantlar och specialanpassat styre.

Wearable tech är egentligen ingen träningsform, utan handlar om teknikprylar för träning – som aktivitetsarmband, pulsklockor och gps-enheter.

Hiit – högintensiv träning. 20 sekunders maxjobb, 10 sekunders vila upprepas under 4 minuter. Sedan byter man övning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om