Framtidsresa i skogen
Hur många miljoner skogsplantor planteras i Sverige varje år? Vad är växthuseffekten? Varför används träslaget bok till glasspinnar? Se där exempel på frågor som eleverna på Strömbackaskolan i Piteå fick besvara under temadagen Framtidsresan!
Ambassadören Hanna Svensson understryker vikten av balans mellan produktions- och miljöintressen.
Foto: Sanna Eriksson
Mer än gubbar...
- Det är ungdomarnas bild av skogsindustrin man har att brottas med; vi vill visa att svensk skogsindustri är så mycket mera än gubbar som sågar, säger ambassadören David Erixon, utbildad internationell civilekonom.
Men i en kommun som Piteå, där pappersbruk, sågverk och skogsbruk utgör en tung del av näringslivet, har flertalet gymnasieelever säkert en baskunskap om vad skogsindustri är. Det framgick också snart när deltagarna i temadagen, elever på naturvetenskapsprogrammet, årskurs 2, engagerades i en frågesport om miljö och produktion.
Ta död på myt
Framtidsresan har ambitionen att ta död på "myten om att skogsindustri skulle vara tråkig och gammaldags". Temadagen ska visa att branschen är internationell, bredteknologisk och kretsloppsanpassad. Till den ändan genomförs Framtidsresan med fart och fläkt - tempot är högt redan från start och eleverna engageras genom tävlingar och rollspel och uppmanas att komma med egna idéer.
- Vi vill visa att skogsindustrin är en del av lösningen för att skapa ett hållbart samhälle. Eleverna brukar bli positivt överraskade av bredden inom skogsindustrin. Det finns så många spännande jobb och möjligheter, säger Hanna Svensson, en av Skogsindustriernas ambassadörer, som är utbildad i automation och mekatronik på Chalmers i Göteborg.
Nyfiken? Kolla här!
(Blev ni blev nyfikna på frågan i ingressen om varför glasspinnar görs av bok? Svaret är att det träslaget står emot fukt och väta bra och inte lämnar ifrån sig flisor som kan fastna i tungan på glassätaren).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!