Framtidsmöjligheter i fokus under kampanjdag

Skolor, lokala företag, kommuner och fackföreningar ingår i samarbetet kring teknikcollege. På fredagen anordnades en kampanjdag på Strömbacka för att visa gymnasieelever på utbildnings- och jobbmöjligheter.

Anna Mård på Piteå science park, uppmanade eleverna att utbilda sig vidare.

Anna Mård på Piteå science park, uppmanade eleverna att utbilda sig vidare.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2014-10-10 21:34

I Piteå är det teknik-, industritekniska- och el- och energiprogrammet som ingår i teknikcollege, som beskrivs som industrirådets kvalitetsstämpel på ett kompetenscentrum där olika aktörer samverkar kring teknik- och industriutbildningar.

– De utbildningar som teknikcollege erbjuder håller mycket hög klass och utbildningarna utformas i samarbete med lokala företag för att matcha deras behov. Vi strävar efter att höja kvaliteten ytterligare och där har ni elever en viktig uppgift och fungerar som ambassadörer, sade Linda Celander, processledare för teknikcollege.

Många vägar

Först ut att föreläsa var Magnus Marklund, vd för ETC. Han berättade hur han via, barn- och ungdomsprogrammet på Strömbacka, tekniskt basår och en doktorsexamen i strömningslära så småningom blev vd på ETC.

– Det finns många vägar att gå. Viktigast är att ni väljer något ni vill göra och är intresserade av, då kommer det att lösa sig, sade han.

Han fortsatte med att berätta om verksamheten på ETC och vilka yrkesgrupper som behövs i verksamheten. Det handlar bland annat om försöksassistenter (industriprogrammet) utvecklingsingenjörer (natur, och teknik) forskningsingenjörer (civilingenjörer inom energi, maskin, kemi och fysik).

Innovationer

Han lyfte fram behovet av innovationer genom tvärvetenskaplig och branschöverskridande forskning.

– Vi lever i en kaotisk tid där det överhängande problemet är klimatkrisen. En del saker har gjorts men det finns mycket mer att göra.

Anna Mård från Piteå science park, uppmanade till vidare studier och talade om behovet av "energirelaterade" jobb för att utveckla sol- och vindkraft.

Jobba praktiskt

– Yrkeshögskolan i Norrbotten utbildar internationella vindkrafttekniker, servicetekniker för el- och vindkraft, produktionstekniker och vattenkraftstekniker. LTU utbildar inom bland annat hållbar energiteknik, naturresursteknik, elkraftteknik och komposit.

Christoffer Johansson, Pontus Backman och Emil Lindgren, går andra året på teknikprogrammet. Pontus Backman funderar mycket kring miljö och har en politisk syn kring frågan.

– Efter den här dagen kan jag mycket väl tänka mig att jobba med miljö mer praktiskt. Jag är sugen på att plugga vidare för att kunna bidra till att lösa energiproblematiken och kan tänka mig att forska i bioteknik, sade han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om