Framtiden ljus för norrbottnisk film

FILMKONVENT. Branchträffar brukar ha tendenser till att bli ett ordentligt hyllande av det egna skrået. Näven brukar fara in i bröstet så att det rister i benstommen. Men när Per-Erik Svensson från Filmpool Nord och Åse Kleveland redogjorde för det aktuella läget och framtiden under filmkonventets första dag var det ändå i tämligen nyktra ordalag.

Piteå2005-12-08 00:00
Per-Erik Svenssons bild av framtiden för länets film ter sig ganska ljus. Om alla politiska beslut går filmpoolens väg kommer budgeten att öka till 37 miljoner för 2006 och man växer även fysiskt då man tar över TV4:s lokaler på Kronan.

- Vi kommer också att försöka få mer privat riskkapital till filmen. Förhoppningsvis kan vi få 6 miljoner per år, men det kräver ett tydligt regelverk så att investerarna kan göra en värdering av de projekt som de väljer att satsa på, säger Svensson.

Ekonomiskt ser det alltså ljust ut och antalet filmarbetare i länet har stadigt ökat sedan mitten av 1990-talet. Men Per-Erik Svensson ser ändå brister i strukturen.

- Vi har många duktiga manusförfattare i Norrbotten, men de har svårt att slå sig fram i den här tuffa branschen.

Återverkningar

På det nationella planet ser framtiden mer komplicerad ut, och kan få återverkningar på Filmpool Nord.

Det nya filmavtalet ger visserligen mer pengar till filmen och Åse Kleveland säger sig i stort sett vara nöjd med intentionerna i filmpropositionen som kom tidigare i höst. Men hon konstaterar också att filmen har ett relativt sett litet statligt stöd jämfört med andra kulturområden.

- Man kan konstatera att de 500 miljoner kronor som satsats på filmen inte varit okontroversiellt. Staffan Valdemar Holm tyckte ju att pengarna borde gå till teatern istället.

- För oss betyder det nya filmavtalet att vi får 55 miljoner kronor mer för 2006 och under 2007-2008 får vi ytterligare tio miljoner per år. Totalt betyder det att filmen får 75 miljoner mer än i dag, men det är ändå en mager budget, säger Kleveland och berättar att detaljerna för kommande filmbudget manglas just nu och ska beslutas den 19 december.

Det nya filmavtalet innebär också att man delat upp områdena i ett filmavtal och ett filmpolitiskt område som är mer kulturpolitiskt styrt.

De filmare som omfattas av det senare området kan inte räkna med några uppräkningar under nästa år, utan får vänta till 2007 då filmkulturen får fem nya miljoner.

Färre biobesökare

Men det stora molnet på filmhimlen är ändå de vikande biobesöken.

- Om vi ska nå förväntade besökssiffror för det här året måste "King Kong" och de andra filmerna som kommer till jul gå bra. Och den största utmaningen för framtiden är att locka folk från tv-soffan. Vi måste hitta vägar för att utveckla biografbesöket och upplevelsen man får där, säger Kleveland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om