Någon summering av antalet nya fall av hepatit C i länet finns inte för 2013 ännu. I fjol smittades 79 personer och ända sedan 2009 har Norrbotten haft en ökning av antalet fall.
–Det är fortfarande en ökning jämfört mot basnivån innan 2009 men det ökar inte lika mycket som första åren, säger smittskyddsläkaren Anders Österlund.
Det är främst bland injektionsmissbrukare som hepatit C sprids. När man delar på sprutor förs smittan från person till person.
–Många vet att sprutorna i sig är ett bekymmer och att man inte ska dela, inte heller på nålar. Men det finns andra attiraljer som också kan vara förorenade, säger Österlund.
Förra året var Piteå den kommun som har hade störst problem i länet. Österlund har inga siffror på hur det sett ut under 2013.
–Jag tror att Piteå fortfarande har problem.
”Jobbar tillsammans”
Sedan 1 juli i år finns ett lagkrav på att kommuner och landsting ska samarbete och ha delat ansvar för patienter med beroende- och missbruksproblematik. Inom ramen för det finns även hepatit C-spridningen med.
–Det har varit mycket diskussioner nationellt om sprututbytesprogram. I Norrbotten har vi valt en annan väg till att börja med. Kommuner och landsting jobbar tillsammans för att folk som kommer i kontakt med de här patienterna ska kunna hjälpa varandra och hjälpa patienterna att få det bättre, säger Anders Österlund.
Så här långt har samarbetet inte resulterat i några specifika åtgärder utan mer ett ramverk för samarbetet.