Fortsatt höga elpriser

Priset på el kommer troligen inte att sänkas från dagens höga nivå under det närmaste halvåret, och under vintern kan energipriset rent av komma att höjas ytterligare. Den bedömningen gör man på Skellefteå Kraft AB, landets fjärde största kraftproducent.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

PITEÅ2008-09-30 06:00
- Vi skulle behöva en extrem vinter med betydande mängder nederbörd och en temperatur som ligger långt utöver det normala för att få klart lägre elpriser, säger Jan Strömbergsson, krafthandlare hos Skellefteå Kraft.
De främsta orsakerna till dagens höga energipriser - under året har elpriset ökat med över 10 procent - är ett högt kolpris och en vattennivå i magasinen som ligger under det normala (det är dock ingen risk för vattenbrist i magasinen).
Att kolpriset i Kina påverkar priset på el i övre Norrland kan tyckas märkligt.
- Det beror på att elpriset sätts enligt marginalsättningsprincipen, det vill säga den sist ibruktagna megawattimmen sätter priset. Och ofta kommer den sista megawattimmen från ett kolkondenskraftverk som för vår del ligger i Finland eller Danmark. Och de är direkt beroende av vad priset på kol är, förklarar Jan Strömbergsson.
Marknaden styr
Elen från Skellefteå Kraft, ett bolag som till 100 procent ägs av Skellefteå kommun, kommer till 70 procent från vattenkraft. Och med en så hög andel egenproducerad vattenkraft kunde man kanske tycka att det lokala bolaget borde leverera plånboksvänlig el i varje fall till sina lokala kunder. Men det fungerar inte så, man prissätter inte utifrån sina egna produktionskostnader, utan det är marknaden som styr.
- Det skulle bli väldigt konstigt om man skulle subventionera priset. Visst är det möjligt, Jämtkraft är ett bolag som subventionerar med sin egen produktion. Detta i enlighet med ett politiskt beslut, ett beslut som jag personligen har väldigt svårt att förstå, av flera skäl, säger Jan Strömbergsson på Skellefteå Kraft.
Om priset hålls nere är risken uppenbar att folk slösar i stället för att hushålla med energi, resonerar Strömbergsson.
I det korta perspektivet tyder alltså inget på att vi som konsumenter kan räkna med lägre energipriser i höst och vinter, utan kanske snarare tvärtom. Och en viktig förklaring är det höga världsmarknadspriset på kol.
Dragit i väg
- Priset på kol har ju dragit i väg nåt alldeles otroligt under de sista två åren till följd av stor efterfrågan - inte bara på kol, utan även på frakt av kol, säger Jan Strömbergsson, som räknar med att prisbilden kommer att bli en annan på två års sikt.
- Billig kommer elen inte att bli, men vi kanske hamnar neråt 50 öre per kilowattimme.
Daniel Fåhraeus, vd för Pite Energi, påpekar att Pite Energi köper merparten (88 procent) av den energi som man säljer till Piteborna från Vattenfall, som för övrigt är hälftenägare i bolaget.
- Våra kunder tror ofta att vi tjänar pengar när elpriset går upp med låt säga 10 öre, men det är precis tvärtom. För att kunna konkurrera med till exempel Skellefteå Kraft, som har stor egen produktion, måste vi sänka vår marginal lite grann för att vara med i matchen. Så när priset går upp tjänar vi alltså i själva verket mindre pengar, säger Daniel Fåhraeus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om