Fortsatt fokus på Arktis även efter ordförandeskapets slut

Piteå2013-05-15 06:01

Under vecka 20 så avslutas Sveriges tvååriga ordförandeskap i Arktiska rådet och i dag så hålls det stora utrikesministermötet i Kiruna. Utrikesministrarna från den fem nordiska länderna samt Kanada, USA och Ryssland träffas för att diskutera en region vars vikt stadigt har ökat under senare år.

Den fråga som helt har dominerat under Sveriges ordförandeskap är den om hur vi bäst värnar den unika miljö som finns i Arktis. Under utrikesministermötet så kommer en vision om arbetet i Arktis och i Arktiska Rådet, Kirunavisionen, att antas.

För svensk del så är förväntningarna stora på att man kommer överens om ett gemensamt avtal kring arbetet med att både förebygga och underlätta miljöarbetet vid eventuella oljeutsläpp.

Frågan om gas- och oljeutvinning på Arktis ligger inte inom Arktiska Rådets kompetensområde utan beslutas av de länder som har territorium i området. Det är inte något som förhindrar att man tar ett gemensamt miljöansvar utan tvärtom så är detta något som ligger i intresset för alla länder i regionen. Sverige kommer att vara en aktiv miljöröst i dessa sammanhang även när vi nu lämnar över ordförandeklubban till Kanada. Under de två år som har gått så har också kunskapen kring hur Arktis påverkas av klimatförändringar och av försurningen av ishavet ökat betydligt. Det lägger en bra grund för ett fortsatt fördjupat miljösamarbete mellan de arktiska länderna.

Men arbetet kring Arktis handlar också om mycket mer än miljöfrågor. Att Arktis är och skall fortsätta vara ett säkerhetspolitiskt lågspänningsområde måste vara i fokus så att vi i stället för militära frågor ska kunna arbeta med ekonomiska frågor och med miljöarbete. Hitintills så tyder mycket på att denna ambition delas av samtliga länder i regionen men det är fortsatt viktigt att Sverige driver på för att civila medel och bilaterala avtal är att föredra framför en militär upprustning.

Vi som bor i de norra delarna av Finland, Norge och Sverige har ett särskilt intresse av att följa utvecklingen på Arktis. Området har utvecklats till en ekonomisk tillväxtzon, inte bara på grund av att flera länder prospekterar för och investerar i mineralutvinning i området, utan kanske minst lika mycket för att intresset för utökad sjöfart, handel och turism hela tiden växer. Inte minst i Norrbotten så har vi en mångårig erfarenhet av att arbeta med att förena en aktiv miljöpolitik med gruvbrytning och utvecklandet av nya typer av naturturism. Detta är kunskaper som kommer att efterfrågas när den ekonomiska utvecklingen i Arktis drar igång på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om