Förtroendet för polisen ökar i Norrbotten

Norrbotten är det län i Sverige där förtroendet för polisen ökat mest under de senaste två åren. Detta har polisen i Norrbotten funnit vid granskningen av den digra rapport som går under namnet Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2008 och som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterade på fredagen.

"Eftersom vi redovisar ständigt bättre resultat ökar också vårt förtroende hos norrbottningarna. Det känns bra", säger länspolismästare Håkan Karlsson. (Arkivbild)

"Eftersom vi redovisar ständigt bättre resultat ökar också vårt förtroende hos norrbottningarna. Det känns bra", säger länspolismästare Håkan Karlsson. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2009-03-03 06:00
- Eftersom vi redovisar ständigt bättre resultat ökar också vårt förtroende hos norrbottningarna. Det känns bra, säger länspolismästare Håkan Karlsson i ett pressmeddelande, där det även uppges att förtroendet för polisen i Norrbotten har ökat med över 10 procentenheter, den största ökningen i landet.
Norrbotten i mitten
Av rapporten kan man annars utläsa att polisen har högst förtroende i Västernorrlands län (66 procent), men även boende i Örebro och Västmanlands län uppger stort förtroende (65 procent). Lägst förtroende har polisen i Blekinge (47 procent).
I Norrbottens län har 61 procent av befolkningen mycket eller ganska stort förtroende för polisen, vilket kan jämföras med siffran för hela riket, 59 procent. Enligt den färska undersökningen, som bygger på intervjuer med 15 000 personer mellan 16 och 79 år, har befolkningen i - förutom nämnda Västernorrland - både Jämtland (64 procent), Västerbotten (62) och Dalarna (63) större förtroende för polisen i sina respektive län än vad norrbottningarna har för sin polis.
Övriga myndigheter har genomgående lägre förtroende än polisen. Om man tar hänsyn till både högt och lågt förtroende (förtroendebalans), så har västerbottningarna högst förtroende för domstolarna (51 procent), medan åklagarna har störst förtroende hos befolkningen i Jämtland, Västmanland och Örebro (51 procent).
Kriminalvården i botten
Kriminalvården i landet har lågt förtroende. De som hyser störst förtroende för denna myndighet är befolkningen i Örebro (37 procent).
I Norrbotten har 60 procent mycket eller ganska stort förtroende för rättsväsendet som helhet.
Generellt sett är det enligt NTU en större andel hushåll och personer som utsatts för brott i storstadlänen jämfört med glesbygdslän. Även otrygghet och oro för brott varierar beroende på var i riket man bor. Personer i norra Sverige såsom Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län uppger genomgående mer sällan att de känner sig otrygga eller oroliga för brott. Det motsatta förhållandet gäller i Sydsverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om