Fortkörare åkte fast vid viltövergång

Trafik. Det är bara en tidsfråga innan det sker en dödsolycka vid viltövergången i Rosviksbodarna. Det menar räddningsledaren Jan-Erik Vidgren som på kort tid ryckt ut till ett flertal älgolyckor på platsen. I går genomförde Pitepolisen en hastighetskontroll vid viltövergången. På en timme togs 13 fortkörare.

Piteå2007-10-23 00:00
I söndags kväll inträffade en älgolycka vid viltövergången mellan Piteå och Luleå. Två män skadades lindrigt då bilen kolliderade med en älg.

Huruvida varningssystemet, då varningslampor tänds när ett djur befinner sig vid viltövergången, fungerade är inte känt.

- Vi har inte fått några intentioner om att lamporna inte skulle fungera. Men för säkerhets skull ska vi skicka ut en elektriker och kolla, säger Jan Nordqvist, driftledare på Vägverket.

Tappade körkortet

Vid viltövergången i Rosviksbodarna finns en hundra meter lång öppning i viltstängslet där älgarna ska kunna passera. För att varna bilister finns detektorer som känner av djurens rörelser och aktiverar varningslampor.

Farten är också sänkt till 70 kilometer i timmen.

Något som inte alls efterföljs, visar polisens hastighetskontroll på platsen.

I går morse togs nämligen 13 fortkörare på dryga timmen. Sex av dem körde så fort att de blev av med körkortet.

- Den chaufför som färdades fortast i norrgående riktning körde 129 km/h, säger Jörgen Haglund, Pitepolisen.

Fortkörarna var dessutom så många att polisen inte hann bötfälla alla. Platsen kommer hädanefter att kontrolleras mer frekvent, även under dygnets mörka timmar.

- När en älg kommer från sidan går det fort och kör man i de här hastigheterna ser man bara mellan vajerräckena, man får tunnelseende. Det är förvånande många som inte respekterar farten, säger Jörgen Haglund.

Varnar för dödsolycka

Räddningsledaren Jan-Erik Vidgren varnar för att en dödsolycka kommer att ske på platsen om inget görs.

- Det är oförsvarbart att ha det som det är, något måste göras. Antingen får området lysas upp, eller så får man bygga en övergång ovanför vägen - eller kanske sänka farten.

Någon gatubelysning på platsen är dock inte aktuell.

- Tanken är att det ska vara mörkt vid viltövergångar när det inte finns några djur i närheten. Studier visar att det är mer effektivt om det är mörkt när varningsskyltarna tänds, säger Jan Nordqvist, Vägverket.

Ett annat problem Vägverket dras med är de grindarna i viltstängslet.

- Dagligen står grindar öppna. Det är ett stort problem för oss eftersom älgen går efter stängslet och hittar ut. Som bilist kan man inte känna sig trygg, trots att det är viltstängsel efter vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om