Fortbildning krävs för tung trafik

Landets buss- och lastbilschaufförer måste fortbilda sig för att få yrkeskompetensbevis. Annars kan de inte fortsätta i yrket. Det gäller alla, oavsett hur lång erfarenhet de har. Men det går lite trögt.

Kraven är höga för att få utföra person- och godstransporter med buss och lastbil. Det krävs bland annat yrkeskompetensbevis, men nu oroas Transportstyrelsen över att delar av branschen är lite sent ute. Redan den 10 september 2015 går tidsfristen för bussförare ut.

Kraven är höga för att få utföra person- och godstransporter med buss och lastbil. Det krävs bland annat yrkeskompetensbevis, men nu oroas Transportstyrelsen över att delar av branschen är lite sent ute. Redan den 10 september 2015 går tidsfristen för bussförare ut.

Foto: Privat

PITEÅ2015-04-10 20:32

Kraven för att få utföra person- och godstransporter med buss och lastbil har ökat. EU-lagstiftning och nationella regelverk tillämpas sedan den 10 september 2008 för persontransporter med buss och från den 10 september 2009 för godstransporter med tung lastbil.

Yrkeskompetensbeviset, som i branchen förkortas till YKB, måste förnyas vart femte år.

Öka takten

För bussförare gäller att de måste vara klara med fortbildningen innan den 10 september 2015 för att få fortsätta köra persontransporter. Det har varit lite trögt med utbildningstakten bland landets cirka 25 000 berörda bussförare, men de senaste månaderna har takten ökat. I slutet av februari var cirka 16 000 bussförare färdiga med utbildningen.

Det är Transportstyrelsen som delar ut yrkeskompetensbevisen och utredaren Ted Montaigne hoppas att det ska lösa sig i slutänden.

– Det är ju fem månader kvar och den senaste tiden har efterfrågan på utbildningen ökat mycket. Men det är oerhört viktigt att alla förstår allvaret i det här.

Viss oro

För landets cirka 125 000 yrkesverksamma förare av tunga lastbilar går det betydligt trögare. De har förvisso respit till den 10 september 2016, men Ted Montaigne är oroad.

– I slutet av februari var bara cirka 4 500 förare färdigutbildade. Det är väl troligt att många fler har påbörjat utbildningen, men takten måste öka.

Varför behövs den här utbildningen?

– Lagstiftningen ställer höga krav på yrkeschaufförer när det gäller kunskap och skicklighet, då behövs det regelbunden kompetensutveckling. Dels för att ha koll på regeländringar, men också för trafiksäkerheten, säger Ted Montaigne.

Blir bötfällda

Fortbildningen omfattar minst 35 timmar och är vanligen uppdelad i fem delkurser som är minst sju timmar vardera. Kostnaden ligger på 7 000 – 10 000 kronor per person.

Det är ganska mycket pengar?

– Ja, i och för sig, men det vanliga är nog att företaget står för kostnaden.

Vad händer om du kör utan YKB?

– Det är dagsböter. Du måste ha med beviset i förarhytten. Även arbetsgivaren kan drabbas av böter, säger Ted Montaigne.

Information om kraven på yrkesförarkompetens finns i lagen (2007:1157) och i förordningen (2004:1470).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om