Länsstyrelsen har tagit emot ett 50-tal yttranden med synpunkter på Markbygden vinds ansökan om att få uppföra 440 vindkraftverk i den andra etappen av det som kan bli Europas största vindkraftpark med upp till 1 101 snurror.
Organisationer, myndigheter, samebyar och närboende har sagt sitt och miljöprövningsdelegationens ambition är att innan semestern ta ställning till hur många av verken som får byggas.
– Även om sannolikheten är hög att vi blir klara fram tills dess kan vi inte garantera något. Vissa frågor kan vara lätta att ta ställning till, andra kräver mer arbete, säger Kenneth Fors, handläggare på miljöskyddsenheten.
Hur många vindkraftverk kan plockas bort från tillståndet?
– Det är för tidigt att säga i dag. Men Försvarsmakten vill inte tillåta verk i vissa områden och de har även synpunkter på höjden på verken. Oavsett vad vi säger har de via regeringens beslut veto och måste godkänna varje placering.
Höjer inte inflygningsyta
Försvarsmakten kan inte acceptera en höjning av MSA-ytan för inflygningen till Vidsels flygplats vilket begränsar etableringen av 200-metersverk på ett antal av de högsta bergstopparna i området.
– Vi är väldigt beroende av de säkerhetsytor vi har för våra militära flygplatser. Flygplatserna är inte särskilt många och då vill vi att funktionen på dem ska vara ograverade, säger Jakob Gille, ansvarig för fysisk planering på Försvarsmakten.
”Stort bortfall”
Enligt Markbygden vind innebär det att 45 verk helt behöver utgå medan 30-talet verk kan uppföras med reducerad totalhöjd.
– Det är ett väldigt stort bortfall som dessutom är i de bästa vindlägena, säger Kristina Falk på Svevind.
Att avlägsna eller sänka dessa verk skulle innebära stora produktionsförluster och enligt bolaget är det tveksamt om det är ekonomiskt försvarbart att uppföra höjdbegränsade verk i så stor omfattning. Parkens infrastruktur kommer då inte att nyttjas på bästa sätt.
– Vi behöver verkligen de här vindkraftverken, säger Kristina Falk.
”Kommersiellt intresse”
Försvarsmakten är tydliga med att det går bygga vindkraft om man sänker verken 10 till 80 meter.
– Man pratar om bortfall men i tillståndsprövningen står det att man har möjlighet att projektera med verk upp till 200 meter. Det står inte att det skall projekteras med verk som är 200 meter. Sedan att det finns ett kommersiellt intresse att få upp verken så högt som möjligt, det får vi ha respekt för men spelreglerna är satta från början, säger Jakob Gille.
Enligt bolaget har Försvarsmakten har tidigare meddelat att 110 positioner behöver utgå och sammantaget uppgår det totala bortfallet i etapp två på grund av försvarsintressen till över 33 procent av de 440 planerade vindkraftverken.
Dialog med försvaret
– Vi har en dialog med försvaret och vi jobbar vidare med den här frågan. Vår förhoppning är att man ska hitta tekniska lösningar som gör det möjligt att samexistera på området, säger Kristina Falk.
Jakob Gille konstaterar att det finns flera försvarsintressen som inte går att bortse från.
– Regeringen har gett tillåtelseprövning för det här projektet med förutsättning att bolaget och Försvarsmakten måste komma överens om varje enskild position. Där har det gjorts eftergifter från båda sidor för att få det att gå ihop.